Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Mijn bedrijf heeft data opgeslagen bij een online opslagdienst. Onlangs hebben we het contract bij deze dienst opgezegd en nu kan ik niet meer bij onze data. Hoe kan ik deze data toch opeisen?
Antwoord: Als de contractsduur is verlopen, dan heb je echt pech. Dat bedrijf is niet meer verplicht om data te bewaren nadat de contractuele afspraak daarover verlopen is.
De term 'mijn data' is hierbij misleidend. Data kan geen “eigendom” zijn van iemand. Eigendom geldt alleen op fysieke, tastbare zaken en niet op bits. (Tenzij het gaat om bits die unieke en waardevolle items in online games representeren, maar dat is hier niet aan de orde.) En dan heb je dus niets te eisen als zogenaamde “eigenaar” van die data.
Juridisch gezien is hier sprake van dienstverlening: iemand heeft een dienst geleverd (bits in een bepaald formaat opgeslagen) en of men na opzegging nog een kopie moet geven, is een kwestie van contractsuitleg. Er is geen wettelijke regel die je hier recht op geeft.
Dit komt ook wel voor bij online diensten (cloud/SaaS) waarbij de opdrachtgever bedenkt dat hij de data elders wil inzetten en dus een kopie wil. Ook dát is geen recht, tenzij contractueel afgesproken. De dienstverlener is wettelijk niet verplicht een dump van de data af te geven.
Kortom: check uw contract wat daarin staat over exitclausules of maken van een kopie.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.