image

Britten en NSA bespioneerden Unicef, Duitsland en EU-chef

vrijdag 20 december 2013, 17:25 door Redactie, 0 reacties

De NSA en Britse inlichtingendienst GCHQ hebben verschillende goede doelen waaronder Unicef, Duitse overheidsgebouwen in Berlijn en het buitenland, de Europees commissaris Joaquín Almunia en verschillende hoofden van organisaties die humanitaire hulp naar Afrika brengen bespioneerd.

Dat blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden, zo melden de Britse krant The Guardian, de Duitse krant Der Spiegel en de New York Times. Volgens de kranten laten de nieuwste onthullingen zien dat de inlichtingendiensten veel verder gaan dan alleen het onderscheppen van de communicatie van potentiële terroristen en criminelen, of van diplomaten of functionarissen van vijandige landen.

Duitsland

Vooral de Britse spionage van Duitsland ligt gevoelig, nadat eerder al bekend was geworden dat het mobieltje van de Duitse bondskanselier Angela Merkel door de NSA was afgeluisterd. Iets wat zelfs nog door de Britse premier David Cameron middels een gezamenlijke EU-verklaring werd veroordeeld.

Uit de documenten blijkt dat de GCHQ het op Duitse netwerken in Berlijn had voorzien. Ook officiële communicatie tussen Duitsland en Georgië, Duitsland en Turkije en de Duitse ambassade in Rwanda waren een doelwit. Hoe de communicatie werd afgeluisterd, hoe omvangrijk die was en hoe lang dit doorging is onbekend.

Wel laten de documenten zien dat de GCHQ graag in global roaming exchanges (ook bekend als GRXs) inbreekt. Dit zijn centrales die de routering van internationale mobiele telefoongesprekken naar het juiste land en telefoonnetwerk regelen. De Belgische provider Belgacom, die eerder het doelwit van de GCHQ was, is zo'n internationale exchange.

Monopolie

Naast verschillende goede doelen zoals het VN-ontwikkelingsprogramma, UNICEF en de internationale hulporganisatie Médecins du Mondeis is ook Almunia een opmerkelijke naam op de lijst die Snowden bemachtigde. De Spanjaard houdt zich vooral bezig met het onderzoeken van monopolies, waaronder die van Google. Ook zorgde hij ervoor dat Microsoft en Intel wegens concurrentievervalsing werden beboet.

Ook botste hij in het verleden regelmatig met Google en Microsoft over privacyzaken. Waarom de inlichtingendiensten deze personen en organisaties als spionagedoelwit hadden laten de documenten niet weten. De Britse inlichtingendienst wilde niet inhoudelijk op de onthulling reageren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.