De politie blijkt voor onderzoeken veelvuldig OV-chipkaartgegevens op te vragen, zo laat Translink Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart, aan de Telegraaf weten. Volgens het bedrijf worden er meerdere keren per week vertrouwelijke klantgegevens aan de politie verstrekt.
Het gaat dan bijvoorbeeld om het vinden van vermiste personen. Via de OV-chipkaart kan precies worden bijgehouden wanneer, waarnaar en hoe laat iemand heeft gereisd. Om de privacy juridisch te beschermen slaan de OV-bedrijven de reisgegevens los van naam, adres en woonplaats van reizigers op. In het geval van een politieverzoek kunnen de bestanden echter worden gekoppeld en als één pakket worden aangeleverd. Zodoende wordt het reisgedrag van individuen alsnog zichtbaar voor politie.
Een tweede database die de politie voor opsporingsdoeleinden gebruikt is die van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV). Deze database bevat de kentekengegevens van automobilisten die in een groeiend aantal dorpen en steden parkeren. Waaronder steden als Amsterdam, Almere en Amersfoort. SHPV bewaart de gegevens 13 weken.
De politieverzoeken werden gedaan in het kader van onderzoeken naar mensen die vervalste pinpassen gebruikten. De Telegraaf laat weten dat SHPV het gebruik van de database door politie met tegenzin bevestigde. "Een woordvoerder zegt zich af te vragen of dit wel openbaar moet worden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.