Hoe ziet de toekomst van forensisch onderzoek eruit? Dat was een vraag die KPMG onlangs aan de eigen young professionals stelde. Het antwoord moest met name stof tot nadenken geven, waarbij het eigenlijk niet zoveel uitmaakte of het waar is.
Het resultaat is een reeks artikelen die ingaan op twee perspectieven van het vak: de veranderende omgeving en de veranderende rol van technologie. De artikelen werden gebundeld in de publicatie "Mind grenades - 10 gedachten over de verre toekomst van forensisch onderzoek". Lars Jacobs is adviseur bij KPMG Forensic en beschrijft één van deze gedachten in het onderstaande artikel.
Cybersecurity staat al jaren hoog op de agenda, mede als gevolg van de uitgebreide aandacht in de media voor incidenten en aanvallen van cybercriminelen. De aanvallen variëren van relatief onschuldige zogeheten DDOS-aanvallen tot geavanceerde cyberaanvallen met grote impact op de samenleving.
Cybercrime zal niet verdwijnen uit onze samenleving. Sterker nog: het zal business as usual worden. Met de verdere digitalisering van de samenleving en de professionalisering van cyberaanvallen zal zowel de frequentie als de impact van cyberaanvallen alleen maar groter worden.
Overheden zullen de steeds meer gecentraliseerde data willen beschermen en onder eigen mandaat brengen. De omvang van de data zal dermate groot zijn, dat het voor overheden onmogelijk wordt om de vertaling te maken van data naar waardevolle informatie en al helemaal om deze preventief in te zetten. Deze verantwoordelijkheid wordt dan ook teruggelegd bij bedrijven, door het monitoren, voorspellen en melden van (potentiële) cyberaanvallen te verankeren in wetgeving. Zo ontstaat bijvoorbeeld de Telecomwet 2050. Om hieraan te voldoen zijn technieken uit de kunstmatige intelligentie nodig om op basis van de kennis van incidenten uit het verleden een brug te slaan naar de toekomst en de incidenten die daarin gaan plaatsvinden.
Er ontstaat een totaal andere benadering van cybersecurity. Zijn we nu nog grotendeels bezig met het reageren op incidenten, straks zullen we vooral inzetten op het voorspellen van aanvallen om deze te voorkomen of op zijn minst de gevolgen ervan te beperken. Onze focus verschuift dan ook van incident response naar incident prediction.
Lars Jacobs is adviseur bij KPMG Forensic. Dit artikel is onderdeel van de 10 gedachten over de toekomst van forensisch onderzoek www.kpmg.com/nl/mindgrenades
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.