Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat douanepersoneel geen "redelijke verdenking" hoeft te hebben bij het doorzoeken en controleren van laptops, smartphones en andere apparatuur. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU had een rechtszaak tegen de praktijk aangespannen.
De zaak werd echter door een federale rechtbank verworpen. Volgens de ACLU zijn al duizenden onschuldige Amerikanen het slachtoffer van de maatregel geworden toen ze van vakantie terugkeerden. "We zijn teleurgesteld in de beslissing, die de overheid toestaat om zonder enige verdenking de laptops en andere elektronica van Amerikanen aan de grens uitgebreid te doorzoeken", aldus Catherine Crump van de ACLU.
Ze stelt dat het willekeurig doorzoeken van apparatuur niet overeenkomt met het Vierde Amendement, dat onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames verbiedt. "Helaas zijn deze doorzoekingen onderdeel van een breder patroon van agressieve overheidssurveillance, met lakse standaarden en zonder adequaat toezicht, waarbij informatie van teveel onschuldige mensen wordt verzameld."
De ACLU had de rechtszaak aangespannen namens Pascal Abidor, een Frans-Amerikaans staatsburger van wie de laptop bij de Canadese grens in beslag werd genomen en doorzocht, de National Press Photographers Association en de organisatie van strafrechtadvocaten NACDL. Abidor, die een studie islam volgt, werd ondervraagd en in de boeien geslagen. Ook werd hij gedwongen om zijn wachtwoord in te voeren. De student bracht verschillende uren in een cel door en kreeg zijn laptop elf dagen later pas terug.
Agenten hadden zijn persoonlijke documenten doorzocht, waaronder foto's en berichten van zijn vriendin. Volgens de ACLU mag de overheid niet zomaar laptops en mobiele telefoons doorzoeken of deze apparaten in beslag nemen alleen omdat iemand de grens overgaat. De ACLU besloot dan ook een rechtszaak aan te spannen. Er wordt nog overwogen of er tegen de uitspraak in beroep wordt gegaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.