image

Kritiek op aangekondigde NSA-hervormingen Obama

zondag 19 januari 2014, 15:59 door Redactie, 3 reacties

De hervormingen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA die president Barack Obama afgelopen vrijdag aankondigde gaan volgens critici en privacyorganisaties niet ver genoeg. Vanwege de recente onthullingen over de geheime dienst wil Obama verschillende maatregelen gaan doorvoeren.

Zo mag de NSA straks niet meer zelf massaal telefoongegevens opslaan en moet het stoppen met het bespioneren van buitenlandse staatshoofden. Verder moet er betere privacybescherming komen voor buitenlanders van wie de communicatie is opgeslagen. De massale opslag van telefoongegevens blijft echter gewoon doorgaan.

"Massale ongerichte surveillance schendt internationale mensenrechten. Het is disproportioneel omdat het de communicatie en communicatiegegevens van miljoenen onschuldige mensen verzamelt en dan pas uitzoekt wat echt nodig is", aldus Cindy Cohn van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF).

Amerikanen

Ook Carly Nyst van Privacy International is niet over de hervormingen te spreken. "De door president Obama voorgestelde hervormingen negeren al die mensen die worden bespioneerd omdat ze geen Amerikaans paspoort hebben. We hebben echte, effectieve veranderingen nodig die rekening houden met hoe de wereld nu communiceert. Geheime internationale overeenkomsten voor het uitwisselen van inlichtingen moeten stoppen en mensenrechten moeten voor alle mensen gelden, niet alleen voor Amerikaanse staatsburgers."

Volgens Steven Hawkins, directeur van Amnesty International USA, blijkt uit de toespraak van Obama dat het recht op privacy nog steeds onder vuur ligt, zowel in de Verenigde Staten als de rest van de wereld. Ook andere privacyleiders en experts hekelen de uitzondering die voor Amerikaanse burgers is gemaakt, terwijl de spionage van andere wereldburgers gewoon door kan blijven gaan.

Greg Nojeim van het Amerikaanse Centrum voor Democratie en Technologie merkt op dat er nog veel meer moet worden gedaan om het vertrouwen van het Amerikaanse volk te herstellen en de schade aan de Amerikaanse reputatie als verdediger van mensenrechten op internet te repareren.

Rapportcijfer

Om een idee te geven van hoe ver de hervormingen gaan maakte het EFF het onderstaande rapport, dat aan de hand van 12 punten de plannen van Obama beoordeelt. De uitslag is een zware onvoldoende. Obama scoort slechts een 3,5 terwijl er 12 punten te halen waren.

Image

Reacties (3)
19-01-2014, 18:12 door Anoniem
Hij belooft Duitsland niet meer af te luisteren. Brazilië, Frankrijk, Spanje, enz enz echter?
19-01-2014, 21:14 door Anoniem
Lege beloftes van iemand die vooral lege beloftes maakt. Deels waren ze nooit waar te maken, maar daar waar hij zich wel kansen had zich te doen gelden heeft'ie ook over zich heen laten lopen. Dus van dittem zal weinig anders zijn dan weer meer van hetzelfde. Als niet-amerikaan kon je al niet van ze op aan, en dat zal nu niet veranderen, dus heeft het geen zin te proberen je op de amerikanen verlaten.
23-01-2014, 10:01 door hx0r3z

Lege beloftes van iemand die vooral lege beloftes maakt.

Ja helaas wel ja..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.