image

530 Nederlanders slachtoffer phishing en 419-scams

dinsdag 21 januari 2014, 13:23 door Redactie, 2 reacties

Vorig jaar hebben 530 Nederlanders bij de Fraudehelpdesk gemeld dat ze het slachtoffer waren geworden van phishing en 419-scams, wat ook bekend staat als voorschotfraude. Dat laat de organisatie tegenover Security.NL weten.

Vanochtend kwam het ANP met het bericht dat 28.000 Nederlanders bij het meldpunt melding van internetfraude hadden gedaan. Het grootste gedeelte van de meldingen, 22.000, betrof phishing waarbij werd geprobeerd om inloggegevens voor internetbankieren en online accounts te stelen. De resterende 6.000 meldingen hadden betrekking op 419-scams.

Bij deze vorm van fraude, die soms ook de Nigerian scam wordt genoemd, worden slachtoffers grote sommen geld beloofd. De oplichters stellen dat het slachtoffer eerst allerlei zaken moet betalen voordat het beloofde geldbedrag wordt overgemaakt. Dat zal echter nooit gebeuren en slachtoffers worden net zolang aan het lijntje gehouden totdat ze doorhebben dat het om een scam gaat.

Slachtoffers

Het aantal Nederlanders dat melding van een ontvangen phishingmail maakt zegt nog niets over het aantal slachtoffers. De Fraudehelpdesk zocht voor Security.NL uit hoeveel van de mensen die melding maakten ook daadwerkelijk slachtoffer waren geworden. Dan blijkt dat het om minder dan 2% van het totaal aantal binnengekomen meldingen gaat. Volgens de Fraudehelpdesk zouden veel slachtoffers uit schaamte echter geen melding maken.

In het geval van phishing ging het om 420 mensen die slachtoffer werden, oftewel 1,9% van de mensen die melding maakten. Een woordvoerster laat weten dat het in geval van phishing voornamelijk om internetbankieren gaat. Bij fraude met internetbankieren zouden slachtoffers vaak direct naar hun bank stappen om aangifte te doen, waardoor het werkelijke aantal slachtoffers mogelijk hoger ligt.

In totaal lieten 110 mensen weten dat ze het slachtoffer van voorschotfraude waren geworden, wat 1,8% van het aantal meldingen is. De gemiddelde schade per slachtoffer bedraagt 15.500 euro. Dat houdt in dat oplichters via deze fraudevorm vorig jaar in totaal 1,5 miljoen euro wisten te stelen. Een uitschieter in deze categorie was een makelaar uit het oosten van het land. De man verloor 86.000 euro aan een 'miljoenenproject' in Zuid-Afrika, waar hij twee keer naar toe reisde.

Reacties (2)
21-01-2014, 14:49 door Anoniem
Tja. Dom,dom,dom.
En hebberig?

Laten we nu nog eenmaal in samenzang herhalen:

"ALS HET TE MOOI LIJKT OM WAAR TE ZIJN, DAN ZAL HET OOK NIET WAAR ZIJN"
21-01-2014, 16:01 door Whacko
Om de geniale BBC serie "Hustle" te quoten: "You can't scam / cheat an honest man".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.