De virusscanner van Microsoft die standaard met Windows 8.1 wordt meegeleverd biedt de minste bescherming in vergelijking met andere pakketten. Dat blijkt uit een test van het Duitse testorgaan AV-Test.org. In totaal werden 25 virusscanners en Internet Security Suites vergeleken.
Daarbij werd er naar 'real world' scenario's zoals bescherming, bruikbaarheid en prestaties gekeken en fungeerde Windows Defender als basislijn. In totaal konden de 25 consumentenpakketten voor elke categorie 6 punten scoren, oftewel 18 punten in totaal. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van malware uit de laatste vier weken.
De 'Performance' test bestond uit de impact van de virusscanner op de werking van de computer, bijvoorbeeld bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en draaien van software en het kopiëren van data. Als laatste werd de bruikbaarheid beoordeeld, zoals het onterecht waarschuwen voor legitieme software en websites.
Om door AV-Test gecertificeerd te worden moesten de virusscanners minimaal 10 punten scoren, en 1 punt in elke categorie hebben gehaald. AhnLab en Kingsoft komen met elk een totaalscore van 9,5 als slechtste uit de bus. K7 volgt met 10,5 punten, met daarachter Windows Defender dat 11 punten haalde. BitDefender en Kaspersky Lab zetten met elk 18 punten een perfecte score neer. Avira is met 17,5 punten een verdienstelijke derde.
AhnLab en Kingsoft hebben het lage cijfer vooral aan de matige detectie en slechte prestaties te danken. Beide pakketten scoren beter dan Windows Defender als het om de detectie van malware gaat. Windows Defender weet op dit onderdeel helemaal geen punten te scoren en blijft op een 0 steken. Met name op het gebied van 'real world protection' komt Microsofts virusscanner te kort.
In november scoorde Windows Defender nog 64% op dit onderdeel, een score die een maand later werd verbeterd en uitkwam op 76%. Toch staat de virusscanner daarmee helemaal onderaan het overzicht. Gemiddeld wisten de pakketten 94% van de malware in deze categorie te stoppen.
Dat Windows Defender met 11 punten toch een voldoende voor de algehele test weet te halen komt door de goede prestaties en de uitslag bij de 'false positives', het niet detecteren van schone bestanden als malware. Dit is een categorie waar Microsoft traditioneel zeer sterk in is en ook nu worden er de maximale 6 punten gehaald. In totaal halen 11 pakketten op dit onderdeel de maximale score.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.