De PvdA heeft minister Dijsselbloem van Financiën vragen gesteld over de omvang van fraude met internetbankieren en of de nieuwe veiligheidsregels van de banken er niet voor zorgen dat er meer verplichtingen bij de consument komen te liggen.
De vragen zijn van Kamerlid Nijboer, die niet alleen wil weten hoeveel schadegevallen er de afgelopen drie jaar waren, maar ook in welke gevallen de schade is gecompenseerd en in hoeveel van de gevallen er sprake was van phishing of malware. Ook wil het Kamerlid weten welke maatregelen de banken nu al nemen om de maximale schade per klant te beperken en of klanten ook de keuze voor meer of minder functionaliteit krijgen.
Een ander deel van de vragen van Nijboer gaan over de veiligheidsregels van de banken, die sinds 1 januari van dit jaar van kracht zijn. In de regels wordt gesteld waar een consument aan moet voldoen als hij in het geval van fraude met internetbankieren de schade zeker vergoed wil krijgen. Nijboer vraagt zich af als banken de nieuwe veiligheidsregels aan hun algemene voorwaarden toevoegen, er geen sprake van een verschuiving van verplichtingen richting de consument is.
"De uniforme veiligheidsvoorwaarden kleuren dan via de algemene voorwaarden immers de standaard in waarlangs een rechter de 'grove nalatigheid' van een consument zal toetsen", merkt hij op. Ook wil het Kamerlid weten hoe de verdeling van de bewijslast in artikel 7:529 Burgerlijk Wetboek, waarbij de bewijslast bij de bank ligt, zich verhoudt tot de situatie waarin de klant moet aantonen dat hij zich aan de nieuwe veiligheidsregels heeft gehouden.
"Wordt de klant nu niet gevraagd zijn eigen onschuld aan te tonen in plaats van dat de bank de grove nalatigheid dan wel opzet aan de kant van de klant moet aantonen?", aldus Nijboer. Aanstaande donderdag vindt er Algemeen overleg Betalingsverkeer plaats, waarbij het Kamerlid graag ziet dat Dijsselbloem zijn vragen beantwoordt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.