Als een nieuw voorstel wordt geaccepteerd krijgt de politie in de Amerikaanse stad San Jose straks de mogelijkheid om met particuliere beveiligingscamera's mee te kijken. Een raadslid diende vorige week een voorstel in waardoor huiseigenaren hun camera's vrijwillig in een politiedatabase kunnen registreren.
De politie kan vervolgens live met de beelden van de camera meekijken. Dit zou moeten bijdragen aan het oplossen van misdrijven en het tegengaan van criminaliteit. San Jose is niet de enige stad waar over het gebruik van particuliere beveiligingscamera's door politie wordt nagedacht, aangezien soortgelijke initiatieven onlangs ook in Philadelphia, Chicago en kleinere steden in de buurt zijn gestart, zo meldt Mercury News.
"Het werd duidelijk dat er veel bewijs is dat inwoners willen aanbieden", aldus raadslid Sam Liccardo, die het voorstel vorige week indiende. Als burgers aan het programma meewerken kunnen ze hun beveiligingscamera in een politiedatabase registreren.
In het geval van een inbraak, overval of ander misdrijf kan de politie een kaart met locaties van nabijgelegen camera's opvragen. Vervolgens kan er, met toestemming van de eigenaren, op afstand met de camera's worden meegekeken. Dit zou alleen bij nieuwere modellen werken. In het geval van oudere camera's zouden inwoners de tapes met opgenomen beelden bij de politie moeten inleveren.
Volgens gepensioneerd politie-auditor LaDoris Cordell is het voorstel een logische verlenging van de technologische ontwikkelingen waardoor politieagenten over meer beeldmateriaal van misdrijven kunnen beschikken. "Je bent geneigd je te gedragen als er camera's op je gericht staan", aldus Cordell. Ze ziet het plan dan ook niet als een schending van de privacy.
Privacyorganisaties maken zich echter wel zorgen en zien het voorstel als onderdeel van een bredere ontwikkeling waar autoriteiten meer toegang tot surveillance hebben in plekken die voorheen nog als privé werden beschouwd.
"Wat me echt intrigeert en zorgen baart is de manier waarop we overheidssurveillance privatiseren, om burgers in te zetten op een manier die ongekend is en in potentie heel gevaarlijk kan zijn", aldus Hanni Fakhoury, advocaat van de Electronic Frontier Foundation.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.