Door de nieuwe veiligheidsregels voor internetbankieren die sinds 1 januari van dit jaar gelden is het weer voor consumenten toegestaan om via open wifi-netwerken te internetbankieren of mobiel te bankieren. Dit was eerst namelijk verboden, zo laat minister Dijsselbloem van Financiën weten.
De minister reageerde op vragen van PvdA-Kamerlid Nijboer. De veiligheidsregels stellen waar consumenten aan moeten voldoen als ze in het geval van fraude zeker hun geld willen terugkrijgen. Volgens Dijsselbloem gaat het niet om nieuwe regels, maar zijn alleen de onderlinge verschillen tussen banken geschrapt, zodat voor iedereen dezelfde regels gelden.
"Ook zijn verouderde regels geschrapt, zoals het verbod te internetbankieren en/of mobielbankieren via onbeveiligde draadloze netwerken. De regels komen op mij niet onredelijk over. Dit gevoel wordt nog gesterkt door de wetenschap dat de uniforme veiligheidsregels tot stand zijn gekomen in nauw overleg met de Consumentenbond", zo stelt de minister.
Het toestaan van het gebruik van open wifi-netwerken voor internetbankieren is opmerkelijk. Dit wordt door allerlei experts, banken en overheidsinstanties in het buitenland juist afgeraden omdat het allerlei risico's met zich kan meebrengen.
Dijsselbloem laat verder weten dat het niet navolgen van een deel van de regels niet inhoudt dat klanten in het geval van fraude met internetbankieren niet vergoed worden. "Daarnaast wordt regelmatig de suggestie gewekt dat de consument bij het niet naleven van de uniforme veiligheidsregels per definitie 'grof nalatig' zou zijn, waarbij hij of zij aansprakelijk zou zijn voor de volledige schade. Dit zou echter niet in lijn zijn met het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht."
De minister zou van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben begrepen dat banken zich er bewust van zijn dat een gemiddelde consument zich niet 100% tegen internetcriminelen kan beveiligen. "Het niet naleven van een beperkt onderdeel van de uniforme regels betekent daarom niet per definitie dat de consument aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, zo benadrukt de NVB", aldus de minister. Hij herhaalt zijn eerdere opmerking dat alleen de rechter kan vaststellen of er in een individueel geval sprake van grove nalatigheid is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.