image

SP wil uitlevering van phishing verdachte student uitstellen

woensdag 5 februari 2014, 11:47 door Redactie, 4 reacties

De SP wil dat de uitlevering van een van phishing verdachte student aan de Verenigde Staten wordt uitgesteld. Gisteren oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de uitlevering van de Vietnamese student niet hoeft worden uitgesteld totdat de student zijn opleiding heeft afgerond.

De student studeert hotelmanagement aan de Saxion Hogeschool. Twee jaar geleden werd hij aangehouden op verdenking van phishing. De uit Vietnam afkomstige student zegt echter onschuldig te zijn. Vorig jaar oordeelde een kortgedingrechter in Den Haag dat de man mag worden uitgezet, maar dat hij wel het lopende schooljaar mag afmaken, om zo zijn studie af te ronden.

Uitleveringsverdrag

De voormalige kamergenoot van de student is de hoofdverdachte in de zaak en heeft ook een bekentenis afgelegd, maar die is alweer terug naar Vietnam. De VS heeft echter geen uitleveringsverdrag met Vietnam, wel met Nederland. De Amerikaanse autoriteiten wilden dat de student tot de behandeling van de zaak werd vastgezet, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde anders en stelde de beslissing om de student vast te houden tot nader order uit. Het hof wilde eerst de uitspraak van het hof in Den Haag afwachten. Aangezien deze uitspraak er nu is heeft SP-Kamerlid Jan de Wit minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gevraagd om de uitlevering van de student uit te stellen, zo meldt het ANP.

De SP wil dat de student dit jaar nog zijn studie kan afmaken. Wanneer Opstelten op de vragen van de SP reageert is nog onduidelijk. De partij hoopt dat dit voor maandag gebeurt, want dan beslist het gerechtshof in Leeuwarden of de student zijn uitlevering in een cel moet afwachten.

Reacties (4)
05-02-2014, 12:55 door Anoniem
EUH weet niet maar een persoon met Vietnamese paspoort , kan en mag de rechter er wel over oordelen of deze persoon wel of niet wordt uitgeleverd aan die spionage geile amerika ( bewust met kleine letters geschreven , ik vind zo'n land verdiend het niet om met hoofd letter geschreven te worden ), het is geen Nederlander, daar gaat toch het Vietnamese gerecht toch over ???
het is hun staats burger niet die van Nederland
05-02-2014, 14:26 door Anoniem
Dus degene die het bekend heeft, die kunnen ze niet laten uitleveren en daarom willen ze degene hebben die het niet gedaan heeft, maar die ze wel kunnen laten uitleveren.
En daar gaat Nederland dan aan uitleveren.

Fjine rechtspraak wel, daar in de VS.
- Heb jij het gedaan? En denk eraan, als je blijft ontkennen kun je de doodstraf krijgen
- OK, dan beken ik wel.
- Iemand anders heeft bekend en zegt dat jij het niet gedaan hebt.
- OK, mag ik dan nu naar huis?
- Nee, je krijgt levenslang want je hebt immers bekend. Wat die andere zegt, daar hebben we niks mee te maken.
05-02-2014, 19:08 door Anoniem
Wij moeten ons uitleveringsverdrag eens opschorten met de universal spy agency (u.s.a.), of heette dat toch anders?
Volgens mij hanteert de u.s.a. een regel die zegt dat een amerikaans staatsburger nooit uitgeleverd mag worden, moeten wij aan zo'n achterbakse natie dan wel uitleveren?
06-02-2014, 09:40 door Anoniem
Door Anoniem: EUH weet niet maar een persoon met Vietnamese paspoort , kan en mag de rechter er wel over oordelen of deze persoon wel of niet wordt uitgeleverd [...] het is hun staats burger niet die van Nederland

Wet Algemene Bepalingen, artikel 9: "Het burgerlijk regt van het Koningrijk is hetzelfde voor vreemdelingen als voor de Nederlanders, zoo lange de wet niet bepaaldelijk het tegendeel vaststelt."

Wet Algemene Bepalingen, artikel 8: "De strafwetten en de verordeningen van policie, zijn verbindende voor allen die zich op het grondgebied van het Koningrijk bevinden."

Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden, art. 2, lid 3: "Uitlevering kan slechts geschieden krachtens verdrag. Verdere voorschriften omtrent uitlevering worden bij de wet gegeven."

Uitleveringsverdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika, art. 1: "De Verdragsluitende Partijen komen overeen, met inachtneming van de in dit Verdrag opgenomen bepalingen personen aan elkaar uit te leveren die worden aangetroffen op het grondgebied van een van de Verdragsluitende Partijen en tegen wie een strafvervolging is ingesteld, die schuldig zijn bevonden aan het plegen van een strafbaar feit of die worden gezocht met het oog op de tenuitvoerlegging van een door de rechter opgelegde straf of maatregel, welke vrijheidsbeneming met zich mede brengt."

Dus: ja, daar gaat de Nederlandse rechter over en niet de Vietnamese. Die Vietnamees bevindt zich op ons grondgebied, hij verzet zich tegen een beslissing onder onze wetgeving, dus daar beslist het Nederlandse gerecht over.

Door Anoniem: Volgens mij hanteert de u.s.a. een regel die zegt dat een amerikaans staatsburger nooit uitgeleverd mag worden

Nee, doen ze niet. Zie (wederom) artikel 1 van het uitleveringsverdrag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.