Zodra beveiligingsonderzoeker Costin Raiu achter zijn computer zit gaat hij ervan uit dat de machine door tenminste drie landen is gehackt. Raiu is één van de senior onderzoekers bij anti-virusbedrijf Kaspersky Lab en is betrokken bij onderzoeken naar Advanced Persistent Threats (APTs) en gerichte aanvallen.
Daardoor heeft hij uitgebreide kennis van en ervaring met de aanvallen en tactieken die deze aanvallers inzetten. Ook als hij zelf online gaat houdt hij hier rekening mee. "Ik werk met het principe dat mijn computer door tenminste drie regeringen is gehackt", zo liet Raiu onlangs tijdens een presentatie voor industrieanalisten weten.
Een aantal mensen moest om de opmerking gniffelen, maar Raiu is serieus. Door ervan uit te gaan dat de computer gehackt is, is hij voorzichtiger met wat hij doet. Ook onderzoekers krijgen regelmatig met aanvallen te maken, aangezien hun werk voor allerlei partijen interessant is. Het is echter niet alleen aan onderzoekers om voorzichtig te zijn. Consumenten, bedrijven en organisaties moeten deze instelling ook hanteren, stelt Dennis Fisher van Kaspersky Lab.
Hij erkent dat de verhalen en berichten over de overal aanwezige overheidssurveillance misschien overweldigend zijn en het gevoel geven dat er niets tegen te doen is. "En dat is precies de houding die aanvallers willen. Ze zijn ervan afhankelijk. Gezapigheid en onverschilligheid voor duidelijke dreigingen zijn hun levensader. Zonder het kunnen aanvallers niet effectief hun werk doen", aldus Fisher.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.