In de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken die de Nederlandse inlichtingendiensten aan de NSA overhandigden bevonden zich geen Nederlandse telefoonnummers, zo laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Kamervragen weten.
"Uitgesloten kan worden dat de genoemde 1,8 miljoen metadata Nederlandse telefoonnummers betreft", aldus de minister. Volgens Plasterk gaat het om metadata van telefoongesprekken met herkomst en/of bestemming in het buitenland, en die via de satelliet zijn onderschept.
De informatie zou zijn verzameld in het kader van contraterrorisme en militaire missies in het buitenland. "Voor zover daarbij Nederlandse telefoonnummers in beeld kwamen, zijn deze hieruit gefilterd alvorens de informatie te delen met partnerdiensten."
Plasterk meldt verder dat hij zijn uitlatingen in het televisieprogramma Nieuwsuur betreurt. De minister liet toen weten dat de telefoongegevens door de NSA waren verzameld, terwijl dit juist door de Nederlandse inlichtingendiensten was gedaan, die de gegevens vervolgens met de Amerikaanse diensten deelden.
Volgens de minister waren er twee redenen waarom hij de NSA als eerste aanwees. "Het stond voor de Nederlandse diensten vast dat zij niet 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken hadden vergaard. Een alternatieve verklaring was dat deze door een buitenlandse dienst waren vergaard."
Daarnaast bleek uit informatie van de AIVD dat er per dag circa 60.000 gesprekken tussen Nederland en de VS zijn. Over een peilperiode van een maand kwam dat overeen met de 1,8 miljoen uit Der Spiegel. "Terugkijkend hierop vindt de minister van BZK dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten", aldus het antwoord van Plasterk en minister Hennis-Plasschaert van Defensie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.