Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is niet van plan om het gebruik van de militaire Scan Eagle drone door justitie op voorhand uit te sluiten, aangezien gezichtsherkenning niet mogelijk is. De 'superdrone', zoals de Scan Eagle ook wel wordt genoemd, is een nieuwe drone van Defensie.
De Scan Eagle is veel groter en tien keer zwaarder dan de huidige Raven drone. Het onbemande vliegtuigje kan ook op een veel grotere hoogte dan de Raven vliegen, per vlucht langer in de lucht blijven en heeft een groter bereik. Eerder had Opstelten al aangegeven dat justitie de superdrone boven Nederlands grondgebied mag inzetten, hoewel hij nu ook stelt dat er op dit moment bij justitie geen concrete voornemens zijn om dit ook daadwerkelijk te doen.
D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde echter weten of Opstelten, gezien de eigenschappen van de superdrone, van plan is om de Scan Eagle te toetsen op geschiktheid voor strafrechtelijke opsporing en handhaving van de openbare orde, aangezien de drone veel groter dan de Raven is en langer kan vliegen.
Volgens Opstelten zouden de eigenschappen van de Scan Eagle in een concreet verzoek om bijstand aan Defensie redenen kunnen zijn om juist de Scan Eagle boven de Raven te prefereren. "De Scan Eagle is net als de Raven uitgerust met camera’s waarbij op gebruikshoogte gezichtsherkenning niet mogelijk is. Gelet hierop zie ik geen reden de eventuele inzet hiervan, waarbij de camera’s enkel op gebruikshoogte zijn ingeschakeld, op voorhand uit te sluiten", aldus de minister.
Opstelten merkt op dat drones en de daarop gemonteerde camera’s nog steeds in ontwikkeling zijn, en het kabinet eerder al heeft aangekondigd dat er in 2014 een onderzoek zal worden uitgevoerd naar onder meer de vraag of de huidige wettelijke kaders voor het gebruik van camera’s op drones met het oog op de privacy ook in de toekomst toereikend zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.