image

Juridische vraag: mag je als je samenwoont elkaar afluisteren?

woensdag 12 februari 2014, 10:17 door Arnoud Engelfriet, 14 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.

Vraag: Wanneer je met iemand samenwoont, al of niet getrouwd, mag je elkaar dan afluisteren of bijvoorbeeld met verborgen camera’s observeren zonder dat de ander dit weet?

Antwoord: Iedereen heeft privacy, maar als je met elkaar bent getrouwd of samenwoont dan wordt die privacy een heel stuk minder. Je moet dan eerder verwachten dat je partner dingen van je weet of dingen opvalt die je eigenlijk liever privé zou willen houden. Douchen is privé maar dat je partner binnenkomt tijdens het douchen, tsja dat hoort erbij.

De wet verbiedt het 'wederrechtelijk' aftappen van telefoontjes, mail of internetchats en ook het 'wederrechtelijk' installeren van verborgen camera’s in huis. Wederrechtelijk wil zeggen dat er geen recht, geen reden voor is. En dat is hier het lastige: omdat je een stuk privacy inlevert als je trouwt of samenwoont, kun je minder snel spreken van "geen recht" als zoiets gebeurt.

Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan is het nóg moeilijker om van wederrechtelijkheid te spreken. Het is dan immers je (mede)eigendom waar je de aftap/opnamespulen op installeert. En binnendringen in je eigen computer, dat kan niet. Maar zaligmakend is dat criterium niet: ik mag het bezoek op mijn verjaardag ook niet zomaar filmen met een verborgen camera, ook al heb ik die in mijn eigen huis verstopt.

Het gebruik van andermans wachtwoord is formeel strafbaar als computervredebreuk. Maar ook hier weer, het moet gaan om 'wederrechtelijk' gebruik. En of daar sprake van is, is dus onduidelijk.

Wel lijkt het me buitengewoon moeilijk om in een huwelijk/partnerschap met dergelijke juridische zaken te beginnen. Ga je werkelijk aangifte doen tegen je echtgenoot als je zo’n camera vindt? Een schadevergoeding eisen als je vriendin je aftapt?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (14)
12-02-2014, 10:23 door Mysterio
Het wordt er vast niet gezelliger op als blijkt dat men elkaar stiekem filmt.
12-02-2014, 10:53 door Anoniem
Als je elkaar zo weinig vertrouwd ben je allebei beter af je eigen weg te gaan.
12-02-2014, 11:49 door Anoniem
@vraagsteller: lijkt het je moreel verantwoord? En wat verwacht je hoe je partner zal reageren?
12-02-2014, 12:18 door Anoniem
dergelijke vragen komen niet zomaar.
De vraag komt vast van iemand die het vermoeden heeft dat zijn/haar partner/huisgenoot de boel loopt de bedonderen.
12-02-2014, 13:37 door Anoniem
Hangt dat niet af van waar je de ander van verdenkt?
Diefstal? Vreemdgaan? Pedofilie? Lijkt me nogal een verschil allemaal...

Daarbij, wat lost het op? Als je de ander betrapt op iets, hoe ga je diegene dan confronteren?
En als je niets kan vinden, ga je de ander dan wel vertrouwen?
12-02-2014, 20:45 door Anoniem
het kan ook gaan over een huisgenoot waarbij geen sprake is van een liefdes achtige relatie. denk aan aan huurder die een kamer huurt in een woning waarbij badkamer/keuken/toilet gedeeld worden. en er hoeft in zo'n geval ook geen vermoeden te zijn van een wetsovertreding. het kan zijn dat je in dat geval camera's wilt uit preventie.

ik vermoed dat er minder op privacy valt in te boeken dan bij een liefdes al dan niet ex liefdes relatie. ben beniewd wat arnoud hierover zou zeggen.
13-02-2014, 10:13 door Anoniem
Nou ja Arnoud, je kan wel wat verder antwoorden toch?

Gemeenschap van Goederen == geen probleem tenzij anders ergens afgesproken NA de trouwdatum bv samenlevingsovereenkomst. (ja soms maken mensen die JUIST OMDAT ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd bijvoorbeeld, bij samenwonen zeker als je allebei op hetzelfde adres staat ingeschreven is samenlevingsovereenkomst overigens min of meer noodzakelijk en zeer probleem voorkomend, in zo'n afspraak kan je ook stellen niet stiekem opgenomen te willen worden)

Samenwonen of anders; zolang in je eigen huis == geen probleem OF samenlevingsovereenkomst die het wel/niet toestaat. Zolang je geen aparte afspraken hebt bv die samenlevingsovereenkomst EN in je eigen huis zit zowiezo geen probleem (dus jij bent als enige ingeschreven op dat adres zeg maar of enig eigenaar).

in alle gevallen ervan uit gaande dat het persoonlijk gebruik van opname betreft. Bij publicatie en anderszins met derden delen etc kan het al gauw anders worden. zeker wanneer wederrechtelijk.

Anders speelt wederrechtelijk eigenlijk geen rol en is het hier meer zoals;

een prullebak. de prullebak in jou huis mag ik niet gebruiken zonder te vragen. de prullebak in mijn huis wel. ook zonder reden. misschien stom voorbeeld maareh... ook als mijn vriendin eigenlijk een hekel aan prullebakken heeft of niet graag heeft dat ik dat gebruik, mag ik een prullebak kopen en ZONDER reden gebruiken en nee, daar kan ze me niet voor aanklagen. WEL als we dit onderwerp prullebak in een samenlevingsovereenkomst hebben afgesproken als verboden ;)
13-02-2014, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: @vraagsteller: lijkt het je moreel verantwoord? En wat verwacht je hoe je partner zal reageren?
Niet iedere vraag wordt gesteld uit het oogpunt van "Ik wil dit gaan doen maar wil eerst weten of ik er problemen mee krijg."

Andere perspectieven van waaruit je deze vraag kan stellen: interesse in het juridische aspect, "dit is mij overkomen en mag dit wel?", enz.
13-02-2014, 14:14 door Anoniem
@arnoud;

oh nog even een extra vraagje, je zei iets over dat je je bezoek niet mag filmen met een VERBORGEN camera? En over dat ik niet zomaar een verborgen camera in mijn huis mag installeren?

Ik dacht zelf altijd dat de wet hier eigenlijk heel eenvoudig in is, via de overlappingen en prioriteiten (ben vergeten hoe dat heet in gerechtstaal) in het wetboek dacht ik dat mijn eigendomsrecht hier ver boven gaat en dat de problemen pas bij publicatie en in sommige gevallen delen met derden onstaan?

Volgens mij is het namelijk zo dat ik in mijn huis gewoon verborgen cameras mag installeren zonder opgaaf van welke redenen dan ook. Vervolgens mag ik die nog steeds gebruiken ook tijdens een verjaardagsfeest dacht ik, ook zonder vermelding. ik dacht dat problemen pas onstaan bij publicatie zonder toestemming en bepaalde prive activiteiten zoals intimiteiten (bv op het toilet).. en in sommige gevallen derden maar dat is ook niet altijd zo?

of ben ik nu abuis? dat kan goed hoor :))
13-02-2014, 15:27 door Anoniem
Wat ik me meer af vraag: wat heb je aan de informatie die je verzameld op deze manier?
Wanneer je er achter komt dat je partner inderdaad vreemd gaat of iets doet waarvan je niet vrolijk wordt.
Stel het is geen probleem dat je deze gegevens vind. Dat betekend dus dat er geen privacy schending is.

Maar wanneer met deze beelden/geluidsfragmenten naar de politie gegaan wordt, is dit WEL privacy schending.
M.A.W. al is het geen privacy schending dat je dit thuis doet... je hebt niets aan de informatie tenzij je het probleem zelf kan oplossen. En wanneer je zelf je partner confronteerd met deze informatie... kan ik me niet voorstellen dat dit een fijn gesprek zal zijn.
13-02-2014, 16:53 door Anoniem
Het is een goede vraag, op het moment dat stellen een conflict hebben en uit elkaar gaan. Men is voor het scheiden, getrouwd. Als getrouwde persoon kun je dus ongestraft de computer of de email van je partner doorzoeken? De formele cheiding laat op zich wachten, tot die tijd is het erg goed te weten wat wel en niet mag.
13-02-2014, 17:44 door Anoniem
@anoniempje (1527);

Vrijwel zeker is het incorrect dat wanneer je beelden vergaard in je eigen huis ook wanneer er anderen dan jijzelf op te zien zijn, je bij zeg maar strafrechtelijk delict je schuldig maakt aan privacy schending als je ermee naar de politie gaat. Wel als je de beelden op internet zet, NIET als je aangifte doet van overtreding, misdrijf van iemand anders in je eigen huis (zeg maar je partner). Totdat jullie een (al of niet mondelinge) afspraak hebben dat je partner niet gefilmd wenst te worden en je daarmee akkoord bent.

Als het uitlokking is, is het waarschijnlijk een ander verhaal. Volgens mij ben je zelfs wettelijk verplicht bij bepaalde delicten je beelden te overleggen omdat je anders medeplichtig bevonden zou kunnen worden. Arnoud weet daar vast meer over.

Als het gefilmde gedrag van je partner niet tegen de wet indruist kun je volgens mij wettelijk niets anders dan zelf daar je partner op aanspreken. Zeker wanneer het intimiteit betreft. Met een vriend erbij zou zoiets inderdaad al gauw privacy schending worden, denk ik. Een fijn gesprek zou zoiets niet worden, niet alleen omdat je in je relatie kennelijk elkaar niet vertrouwd of vertrouwen kan (waarbij ik persoonlijk niet een camera zou plaatsen alleen na een gesprek evt de deur zou kiezen), ook omdat het waarschijnlijk over iets negatiefs gaat. Dat een gesprek vervelend op zichzelf is, tja, dat moet je maar aankunnen in iedere relatie als volwassene. Het hoort erbij. Ik weet dat veel mensen hun relatie liever consumeren dan deze werkelijk te beleven, hete gesprekken horen erbij, echt niet alleen in bed xD
14-02-2014, 10:56 door Anoniem
Het komt gewoon voor dat een wantrouwende echtgenoot afluisterapparatuur plaatst. Ik ken een voorbeeld van 35 jaar geleden. Zodra de vrouw het ontdekte werd echtscheiding in gang gezet. De wetgeving van toen zal wel minder sterk ontwikkeld geweest zijn dan nu maar de afknapper van de bespiede partner was er niet minder door.
17-02-2014, 09:19 door Anoniem
Als het om de levenspartner/echtgeno(o)t(e) gaat is de vraag ridicuul. Indien het wantrouwen zo groot is dat je de eigen partner wilt gaan bespieden, rest er maar één optie stoppen met de relatie. Bij een dergelijk wantrouwen ben je al een brug te ver en schot het duidelijk aan de communicatie tussen de partners.

Personen die dit overwegen zijn rijp voor de psychiater.

Wanneer je in een relatie het vermoeden hebt dat er iets niet klopt, dan confronteer je gewoon. Dat levert altijd wat op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.