Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Bij het kinderdagverblijf waar ik werk, heeft de directie besloten cameratoezicht in alle ruimtes op te stellen. Alle ouders kunnen via internet meekijken (wachtwoordbeveiliging) hoe het eraan toegaat. Ik snap waar dit vandaan komt maar ik voel me wel érg bekeken zo. Want ik weet hoe overbezorgd ouders kunnen zijn, dus als ik twee minuten niet naar hun kind kijk dan krijg ik gelijk een klacht de volgende dag. Wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: Cameratoezicht in openbare ruimtes is eigenlijk altijd toegestaan, mits met duidelijke kennisgeving. Maar een KDV is niet openbaar, dus daar geldt een strengere regel: naast kennisgeving moet er ook een duidelijke afweging zijn geweest waarom het belang van de camera's zwaarder weegt dan de privacy van de gefilmde personen.
Daar komt bij dat dit valt onder cameratoezicht op werknemers. De ondernemingsraad (als die er is) moet daar toestemming voor geven. En het is óók nog eens cameratoezicht op een kinderdagverblijf, zodat er advies van de oudercommissie moet worden ingewonnen.
Er is geen rechtspraak over dit onderwerp, en ik moet zeggen dat ik het een héle moeilijke afweging vind. Het voelt alsof er geen enkel vertrouwen meer is tussen ouders en werknemers op dat KDV. Wat denken jullie?
Een andere aspect is dat zo’n livestream wel goed beveiligd moet worden. Die beelden gaan over internet en zijn alleen bestemd voor ouders. Gewoon een webpagina met een wachtwoord lijkt me zwaar onvoldoende. Op zijn minst zou de videostream zelf beschermd moeten zijn met encryptie, alleen zit je dan weer met het probleem dat veel ouders de benodigde software niet aan de gang zullen kunnen krijgen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.