image

Rechter keurt traceren gestolen iPad goed

dinsdag 11 september 2012, 12:18 door Redactie, 5 reacties

Een Australische rechter heeft het gebruik van de Find My iPad-app voor het terugvinden van een gestolen iPad goedgekeurd. Een man uit Canberra gebruikte de app om zijn gestolen toestel via de dienst en GPS terug te vinden. De iPad bleek in een nabij gelegen stad te zijn. Toen de rechtmatige eigenaar in de buurt van zijn gestolen tablet was, liet hij een alarm afgaan om te bevestigen dat het om zijn iPad in het huis ging. Vervolgens schakelde hij de politie in.

De politie doorzocht het huis en vond de gestolen iPad in de garage. Vervolgens werd er een gerechtelijk bevel gevraagd om de vingerafdrukken van de vermeende dief te nemen, omdat hij ook van twee andere inbraken wordt verdacht. De verdachte ging hier tegen in beroep, omdat het bewijsmateriaal illegaal door de iPad-eigenaar was verkregen. Die zou zich zowel schuldig aan fysieke als elektronische huisvredebreuk hebben gemaakt.

Oordeel
De rechter zag dat anders en oordeelde dat de iPad-eigenaar binnen de wet had geopereerd. "Hij had net zo goed tegen een ontvoerd kind kunnen schreeuwen en naar het antwoord kunnen luisteren", aldus de rechter.

De dief moet zich nu alsnog bij de politie melden en zijn vingerafdrukken afstaan.

Reacties (5)
11-09-2012, 13:02 door donnerd
Perfecte uitspraak en ook een perfecte redenering van de rechter.
Laat die dief maar boeten voor zijn daden.
11-09-2012, 17:10 door SirDice
De verdachte ging hier tegen in beroep, omdat het bewijsmateriaal illegaal door de iPad-eigenaar was verkregen. Die zou zich zowel schuldig aan fysieke als elektronische huisvredebreuk hebben gemaakt.
Zelfs al zou je je daaraan schuldig hebben gemaakt is het bewijs nog steeds te gebruiken. Dergelijke regels gelden alleen voor politie/justitie, die moeten zich aan bepaalde voorwaarden houden bij het verkrijgen van bewijs. Een burger hoeft dat niet.
11-09-2012, 18:48 door Anoniem
Het blijft mooi als een dief zich verdedigt met als argument "onwettig verkregen" bewijsmateriaal.
11-09-2012, 23:46 door Anoniem
@ SirDice, dat is in Nederland zo maar ik neem aan dat dit een uitspraak in Australië is geweest. Ik kan mij voorstellen dat het wetboek er daar anders over denkt.
12-09-2012, 14:44 door johanw
Door Anoniem: Het blijft mooi als een dief zich verdedigt met als argument "onwettig verkregen" bewijsmateriaal.

De regel is ingevoerd om te voorkomen dat de politie stelselmatig over de schreef gaat. "Ja, hij heeft bekend nadat ik hem voor de 3e keer in elkaar geslagen heb". Agent een berisping wegens het in elkaar slaan en jij levenslang omdat je de moorden op Kennedy en Elvis bekend hebt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.