Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat een vrouw die samen met verschillende anderen meer dan een miljoen mensen via scareware wist op te lichten, een boete van 163 miljoen dollar gewoon moet betalen. De vrouw had tegen een eerdere veroordeling door een andere rechter beroep aangetekend.
Het gaat om Kristy Ross, die samen met een aantal andere personen en de bedrijven Innovative Marketing en ByteHosting Internet Services internetgebruikers via advertenties lieten geloven dat hun computer geïnfecteerd of defect was. De advertenties werden via verschillende advertentienetwerken aangeboden en verschenen op veel populaire websites. De advertenties toonden internetgebruikers een 'systeemscan' die allerlei gevaarlijke bestanden op de computer aantrof.
Vervolgens werd er software aangeboden die het probleem kon oplossen, maar hiervoor moesten gebruikers een bedrag tussen 25 euro en 80 euro betalen. Het ging om programma's met de naam WinFixer, WinAntiVirus, WinAntiVvirusPro, WinAntiSpyware, SysProtect, DriveCleaner, SystemDoctor en ErrorProtector. De software deed echter niets en ook de waarschuwingen dat er iets mis met de computer was, waren nep. Meer dan een miljoen mensen trapten echter in de zwendel.
De zaak tegen Ross en de twee bedrijven werd aangespannen door de Federal Trade Commission (FTC). Naast de boete werd Ross ook verboden om valse software te verkopen of zich met misleidende marketing bezig te houden. Ross ging in hoger beroep en stelde dat ze als 'controlepersoon' niet voor de misleidende praktijken verantwoordelijk kon worden gehouden. De rechter oordeelde dat een uitspraak in het voordeel van Ross inhield dat de FTC alleen nog maar organisaties kon aanpakken, en niet meer de personen die in de eerste plaats voor de misleidende activiteiten verantwoordelijk zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.