Door Anoniem: Hallo, mijn vragen zijn volgens mij nog niet beantwoord (tenzij ik het niet heb begrepen)
Dus dan maar nogmaals.
Ik gebruik geen draadloze verbinding, dus mijn computer is altijd bekabelt verbonden.
Er zijn een aantal webpagina's waar je veel van een computer te weten kunt komen enkel door Javascript
aan te hebben staan, dus dat Javascript is een krachtige taal die veel van je systeem kan verraden
Als ik nu ga internetten kan iemand dan mijn Mac-adres achterhalen (misschien via Javascript of anders)
Dus het Mac-adres van de router, of het Mac-adres van mijn interne netwerk kaart?
Waarom hebben routers ook een Mac-adres, omdat in de meeste computers ja al een interne netwerk kaart
zit waarom je de stekker steekt?
bedankt mensen#RfQ#
Hoi, je zinnen zijn niet allemaal even goed te volgen, dus je vragen zijn me niet geheel duidelijk, ik hoop dat de antwoordne hieronder een beetje is wat je "zoekt".
Elk apparaat wat communiceert heeft een mac-adres, niet allen jouw pc die aan je router hangt. Jouw router is nml jouw verbinding naar de rest van het internet, dus jouw router zit ook op het internet en heeft dus ook een mac-adres. Eigenlijk zelfs minimaal 2, maar waarschijnlijk zelfs meer, afhankelijk hoeveel pporten en of je ook draadloos netwerk hebt, maar in ieder geval 1 mac-adres 'richting' het internet en 1 mac-adres 'richting' je huis-netwerk, in jouw geval mogelijk je enige pc die met een draad bekabeld is.
Waarom is dat nodig? Omdat als je met een apparaat wilt communiceren moet je het kunnen identificeren (ik houd het even bewust onvolledig) en daarvoor zijn verschillende manieren(protocollen) bedacht. Een mac-adres is een adres wat in je hardware ingebakken zit nog voordat je bv een OS hebt geinstalleerd op je PC; het mac-adres zit in de hardware van je netwerkkaart. En dit artikel gaat erover om met de tail-software (linux) het mac-adres te verdoezelen zodat bv de politie niet kan zeggen dat het verkeer van die netwerkkaart afkomstig is. Kan erg handig zijn in sommige landen, maar hier net zo goed. Je andere opmerking mbt javascript heeft hier verder niets mee te maken. Op zich heb je wel gelijk dat als je javascript toestaat de "server"-kant (de site die je bezoekt) van alles over je te weten kan komen, zoals bv wat voor browser je gebruikt. Op zich kan je ook dat weer gaan spoofen en er zijn zelfs plugins voor sommige browsers die dit voor je doen als je dat wilt. Maar ze kunnen altijd zien met wie ze communiceren, want ze praten met je ip-adres dus ze hoeven niet zo ingewikkeld te doen met javascript(of welke andere client-taal dan ook). Je raadt het al, ook dat kan je omzeilen, een van de technieken is het gebruik van TOR die ook in tail wordt gebruikt (nog steeds zien ze 'een' ip-adres, maar dat is niet de jouwe maar die van een willekeurige andere tor-machine die het via-via naar jou doorstuurt (en encrypt en nog een paar kleine geintjes, vandaar dat het zo traag gaat). Waar het op neerkomt is dat alles op een bepaalde manier werkt (uiteraard) en als je weet hoe het werkt kan je altijd het ten goede en ten slechte gebruiken, maar je kunt dus ook van alles doen om het "slechte" tegen te gaan. Dit is een continue strijd die ook nooit gewonnen gaat worden, hoewel dit niet betekend dat je niets hoeft te doen. Het allerdomste wat je kan doen (in mijn ogen) is software blindelings vertrouwen, ongeacht van wie de software ook is. Zelfs als je zelf geen techneut bent, zou je nooit software mogen accepteren/installeren waarvan de broncode niet openbaar beschikbaar is zodat je die zelf eventueel kan compilen en installeren.
Waarom? Omdat -zelfs als je geen techneut bent- er miljoenen andere mensen dit wel zijn en iedereen in de broncode van open-source software kan kijken of er iets verdachts gebeurd. In geval er bijvoorbeeld trojans in de software zitten wordt dit altijd opgemerkt, en vandaar dat open-source software de enige software is die je als mag verrouwen. Dit houdt omgekeerd in dat je software waarvan de broncode niet openlijk beschikbaar is, NOOIT MAG VERTROUWEN en je moet wel ontzettend gek zijn om zoiets op je pc te installeren.
Vandaar dat het ook onbegrijpelijk is dat veel mensen windows hebben (geen open-source) of andere MS-producten of virusscanners (meeste ook closed-source), wat doen die dingen echt??? En waarom is het toegestaan om met dat soort onbetrouwbare systemen in te loggen op je bank bijvoorbeeld? Onbegrijpelijk.
Een veelgebruikt alternatief OS die je wel kunt vertouwen is Linux, welke geheel open-source is en waarvan ALLE code (100%) volledig en eenvoudig te downloaden is en te checken is door iedereen die maar wil.
Ok, ik ben nu echt helemaal off-topic, zucht....