image

Google versleutelt zoekopdrachten in China

donderdag 13 maart 2014, 15:28 door Redactie, 0 reacties

Google is begonnen om de zoekopdrachten van Chinese internetgebruikers die Google gebruiken te versleutelen. Daardoor kan de Chinese overheid niet meer zien waar mensen in het communistische land op zoeken. In veel andere landen had Google het zoeken via HTTPS al standaard ingeschakeld.

Daardoor wordt er een versleutelde verbinding tussen de computer en de servers van Google opgezet. Volgens Google is de maatregel bedoeld om surveillance door inlichtingendiensten, politie en hackers tegen te gaan. "Wat de reden ook is, dit zal Chinese internetgebruikers helpen om informatie te benaderen die ze nog nooit hebben gezien", aldus Percy Alpha, medeoprichter van GreatFire.org, tegenover de Washington Post.

Browsers

De meeste moderne browsers ondersteunen de versleutelde zoekmachine van Google, maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld Internet Explorer 6. Een browser die juist in China nog erg populair zou zijn. Volgens Net Applications heeft deze browser nog een marktaandeel van 16% in China, maar het concurrerende meetbureau StatCounter laat een heel ander beeld zien. Volgens dit meetbureau surft nog maar 2,65% van de Chinezen met IE6.

Dat zou inhouden dat meer Chinezen nu versleuteld kunnen zoeken. De zoekmachine van Google speelt volgens StatCounter echter een marginale rol in China. In februari had de zoekmachine een marktaandeel van 7,4%, waarmee het op een derde plek staat, ver achter 360 Search (24,6%) en Baidu (60,3%).

Ondanks het kleine aandeel van Google op de zoekmachinemarkt sluiten experts niet uit dat de Chinese overheid vanwege het versleuteld zoeken straks alle Google zoekopdrachten zal gaan blokkeren, of mogelijk zelfs alle diensten die het bedrijf in China aanbiedt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.