Door Anoniem: "Dat is leuk en aardig bedacht allemaal, maar het probleem met identiteitsfraude dat zeer moeilijk valt te bewijzen. De wet keert zich immers tegen je, omdat de burger moet gaan aantonen dat hij of zij slachtoffer is van identiteitsfraude."
Da's leuk en aardig, maar strafrechtelijke onderzoeken zijn wel vaker ingewikkeld; dat is geen reden om mensen die strafbaar handelen niet te vervolgen.
Dat is leuk en aardig gezegd zo, maar je gaat hier voorbij aan de in essentie omgekeerde bewijslast. Ingewikkeld is één ding (en we weten hoe ge-wel-dig de po-li-tie daarmee is), er eerst maar eens achter zien te komen wat je nou precies ten laste wordt gelegd, dan uitzoeken hoe het zo gekomen is, en dan nog een keertje aannemelijk maken dat jij het echt niet was ondanks dat er reeds tijden jou incriminerend bewijsmateriaal in databases rondslingert, is toch iets anders. Het is in ieder geval een hoop ongewild werk voor het slachtoffer, die daar verder geen opleiding voor genoten heeft en dus moet vechten tegen de bierkaai.
Door Predjuh: Het zou beter zijn als men eerst goed na zou denken of de mogelijk wijze waarop men identiteitsfraude zou kunnen detecteren en of aan te tonen.
Hoe denken jullie hierover ?
Daar mag best wat meer over nagedacht worden. Maar het is eigenlijk al een stap in de verkeerde richting, al is het nog zo hard nodig dat er wel oplossingen voor moeten komen.
Je blijft altijd zitten met een probleem van omgekeerde bewijslast, en dat is inherent best lastig recht-toe-recht-aan aan te pakken. Je kan proberen het in te dammen met "zero knowledge proofs", maar dat vereist een hele hoop nieuwe digitale infrastructuur, en we weten hoe de overheid daarmee is, en dan nog.
Ik zou nog veel liever de "noodzaak" tot en de aantrekkelijkheid van identiteitsfraude verminderen. Door verplichtingen tot identificeren terug te dringen tot die momenten dat het echt zin heeft, en niet "want wel makkelijk". Zorgen dat de samenleving het ook nog prima doet zonder van iedereen de hele doopzeel te kennen. Want daar gaat het in feite over.
Voor een lening snap ik wel dat je redelijke zekerheid wil hebben dat je de lener later terug zal kunnen vinden, en dus ook dat je later niet met een al dan niet ongewilde katvanger blijft zitten. Blijft de vraag of een kopietje paspoort daar het juiste middel voor is. Kan dat niet anders? Maar wat te denken van een rekening courant openen? Het is mijn geld, waarom moet ik mijn paspoort overleggen? Ik wil het paspoort van de bank zien! -- Dat is dus al een mooi voorbeeldje omgekeerde wereld.
Maargoed, gezien het kennisniveau bij de polletiek en het inzicht dat de overheid tentoonspreidt met haar "digitale visie" documenten gaat bovenstaande haar al ruim boven de pet. Zelfs hier hebben er een hoop moeite met dit soort concepten; ik zie nog veel te veel commentatoren die eigenlijk vooral verliefd zijn op de techniek, en over de gevolgen liever niet nadenken. Dus hoe "de industrie" nog zinnige dingen tegen de overheid moet weten te vertellen zie ik zo snel even niet.