Het kabinet heeft besloten om de invoering van elektronisch stemmen verder te onderzoeken, zo blijkt uit een Kamerbrief. Volgens het kabinet kan elektronisch stemmen en tellen de toegankelijkheid voor kiezers vergroten en zorgt het ervoor dat het tellen van stemmen sneller en nauwkeuriger kan verlopen.
Daarom worden de aanbevelingen van de commissie 'Onderzoek elektronisch stemmen in het stemlokaal' verder onderzocht, alsmede de financiële haalbaarheid. De commissie adviseerde in een rapport dat vorig jaar december verscheen om over te gaan tot elektronisch stemmen en tellen. Het stemmen moet gebeuren via een stemprinter waarmee de kiezer zijn keuze bepaalt en waarmee een papieren stembiljet wordt geprint.
De stemprinter slaat de stem niet op en telt ook geen stemmen. Tellen gebeurt door de papieren stembiljetten te scannen. Het papieren proces moet daarbij leidend zijn, aldus de commissie. Dit advies wordt door het kabinet onderschreven. Dat geldt ook voor het advies om elektronisch stemmen "behoedzaam" in te voeren.
Vanwege de risico's en kosten heeft het kabinet besloten om het invoeren van internetstemmen voor de kiezers in het buitenland niet in te voeren. Er is daarnaast niet aangetoond dat internetstemmen tot een hogere opkomst leidt. Daarom wordt de voorrang gegeven aan het afschaffen van de registratieplicht die nu geldt voor elke verkiezing waaraan de kiezers in het buitenland kunnen deelnemen. Dit zou het makkelijker moeten maken om aan de verkiezingen deel te nemen.
Het kabinet wil de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek van de invoering van de stemprinter en het elektronisch tellen van stemmen voor eind 2014 aan de Tweede Kamer voorleggen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.