Security.nl lanceert een nieuw onderdeel waar elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip geeft. Persoonlijke tips, varierend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.
Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.
Deze week de tip van Homme Bitter.
Vertrouwen is goed, controle is beter
Als consultant krijg ik regelmatig te maken met nieuwe omgevingen en systemen. Meestal is het zo dat er iets nieuw moet worden geïmplementeerd, of een grote upgrade gedaan moet worden. Om er voor te zorgen dat zo'n upgrade of implementatie niet mislukt, doe je dan een aantal controles voordat je begint om je plan op te stellen. Als er al een plan is, doe je de controles alsnog, om te kijken of het plan wel klopt.
Naast de gebruikelijke controles of je wel genoeg hardware, netwerkverbinding, storage en dergelijke hebt, kijk ik ook altijd naar hoe de security en continuïteit geregeld is. Is er een risicoanalyse gedaan van het project en van het systeem wat uiteindelijk opgeleverd moet worden? Is er een business impact analyse gedaan? Is er gekeken naar hoe de beveiliging van de gegevens geregeld is en of alles wel aan de wettelijke normen voldoet?
Zijn de back-ups en failovers geregeld? Welke versies van soft- en hardware worden er gebruikt en zit daar wel support op? Vaak missen er dingen en moet je gaan kijken of ze nodig zijn. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, maar je moet er wel over nagedacht hebben voordat je ze overslaat.
Wachtwoorden
Als alles op papier in orde lijkt, ben ik meestal zo eigenwijs dat ik zelf ga controleren of de beveiliging ook wel echt in orde is en of de backups ook echt te restoren zijn. Op webapplicaties laat ik de OWASP top 10 los en van software en besturingssystemen controleer ik of de versies wel veilig en ondersteund zijn.
Daarvoor gebruik ik vaak de in het besturingssysteem aanwezige tools die je vertellen welke updates er beschikbaar zijn, maar soms is het ook handmatig versies op gaan zoeken op de website van de fabrikant. Ik laat John the Ripper los op de wachtwoordendatabase van de interne gebruikers en ik controleer of de bewaking zomaar mensen binnenlaat, door een collega uit te nodigen en die niet aan te melden bij de klant. De collega gaat dan proberen om langs de bewaking te komen, dat lukt vaak ook nog.
Ik gebruik voor John the Ripper wachtwoordenlijsten in de taal of talen die bij de klant gesproken worden en als het een heel specifieke klant is, zoek ik ook woordenlijsten die voor dat vakgebied van toepassing zijn. De hoeveelheid meteorologen die "Stratocumulus" als wachtwoord hebben is groot genoeg om dat de moeite waard te maken.
Als het een grote lijst is, gebruik ik de "community edition" van John the Ripper in combinatie met een videokaart die hardware acceleration heeft (OpenCL) zodat ik de videochip als coprocessor kan gebruiken voor het kraken.
Back-up
Als het enigszins kan, zal ik voordat ik op ga leveren alle servers en storage leeg gooien en volgens de documentatie opnieuw inrichten. Tapes of images vanaf de remote locatie laten komen en daarmee, volgens de documentatie een restore doen. Ik heb zelf m'n back-ups bij vrienden versleuteld op hun NAS staan en zij bij mij, inclusief versies van jaren geleden van alle bestanden die veranderen.
Mijn eigen back-ups controleer ik ook regelmatig of ze nog wel echt te restoren zijn, want mijn foto's en dergelijke ga ik nooit meer terugkrijgen als ze weg zijn. Ik heb voor de setup deze handleiding gebruikt. Zoiets wil je toch voor je klanten ook kunnen garanderen?
Een bedrijf wat aan bedrijfsrecherche doet heeft als slogan "Vertrouwen is goed, controle is beter". Dat gaat ook hier op. Het werkt een stuk rustiger en prettiger aan een migratie of upgrade, als je voor je aan de uitvoering begint zeker weet dat alles wat je nodig hebt om je project succesvol af te ronden is geregeld is. Op zoiets hoor je te kunnen vertrouwen, maar het kan zeker geen kwaad om het toch
te controleren.
Homme Bitter is consultant bij Sogeti en speelt regelmatig mee met hackwedstrijden. Tevens is hij actief op het forum en het Certified Secure IRC-kanaal.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.