Het Amerikaanse Sandia-laboratorium heeft een gigantisch Android-netwerk gebouwd om de invloed van aanvallen en de beveiliging van toestellen te onderzoeken. Het Android-project, dat de de naam MegaDroid heeft gekregen, bestaat uit 300.000 gevirtualiseerde Android-toestellen. De onderzoekers hopen zo nieuwe manieren te vinden om de apparaten en netwerken betrouwbaarder en veiliger te maken.
Het door Google ontwikkelde Android-besturingssysteem is het populairste besturingssysteem voor smartphones. Het onderzoek zal waarschijnlijk tot een software-tool leiden waarmee andere onderzoekers soortgelijke omgevingen kunnen modelleren en het gedrag van dit soort gigantische netwerken kunnen onderzoeken.
Het virtuele Android-netwerk in het Sandia-lab staat los van andere netwerken, maar beschikt wel over een volledige domain name service (DNS), een Internet relay chat (IRC) server, een webserver en verschillende subnets. Zelfs het Global Positioning System (GPS) is succesvol gespooft.
Code
Vervolgens wordt gekeken wat voor invloed fouten in software en protocollen, natuurrampen, terrorisme en andere gebeurtenissen op het netwerk hebben. "Je kunt je niet verdedigen tegen iets dat je niet begrijpt", zegt computerwetenschapper John Floren.
Het onderzoek is gebaseerd op het MegaTux project dat Sandia in 2009 begon, waar er een netwerk van een miljoen gevirtualiseerde Linux-machines werd gemaakt. Hierna volgde een versie met Windows, genaamd MegaWin.
De complexiteit van de software is volgens de onderzoekers de grootste uitdaging in het bestuderen van Android-toestellen. Android telt zo'n 14 miljoen regels code en draait bovenop een Linux-kernel, wat de hoeveelheid code verdubbelt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.