De Britse geheime dienst GCHQ heeft de netwerken van Duitse internetbedrijven geïnfiltreerd en de Amerikaanse geheime dienst NSA had een gerechtelijk bevel om Duitsland te bespioneren en verzamelde informatie over Bondskanselier Angela Merkel in een aparte database.
Dat meldt de Duitse krant Der Spiegel aan de hand van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Volgens één van de geheime documenten zocht de GCHQ informatie over het internetverkeer dat door Duitsland heenging. Om dat te realiseren waren drie Duitse internetbedrijven het doelwit van spionage: Stellar, Cetel en IABG. IABG zou volgens de documenten eerder al door de NSA zijn onderzocht.
Verder schrijft Der Spiegel ook nog over een geheim document van de NSA, waarop de namen van 122 staatshoofden staan, waaronder Bondskanselier Angela Merkel. In het geval van Merkel zou ze in een "Target Knowledge Database" (TKB) zijn geplaatst, een centrale database van individuele doelwitten. Volgens de omschrijving van de NSA zouden werknemers de database kunnen gebruiken om "profielen compleet te maken" of personen aan te vallen.
Naast de Duitse Bondskanselier zou Duitsland zelf ook een doelwit zijn. In een ander document bericht het NSA-team dat de contacten met Amerikaanse telecomproviders zoals AT&T of Verizon onderhoudt, over de juridische basis voor het monitoren van bepaalde landen. Uit het document blijkt dat de speciale rechtbank FISA, dat verantwoordelijk is voor het toekennen van de verzoeken van de NSA, op 7 maart 2013 de geheime dienst toestemming heeft gegeven om "Duitsland" te monitoren.
Gezien de onthullingen vraagt Der Spiegel zich af of het niet tijd wordt voor een grootschalig formeel onderzoek door de Duitse overheid naar de spionage door de Amerikanen en Britten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.