Terwijl het laatste uurtje voor Microsoft Windows XP aangebroken is zet Stephen Bonner, partner KPMG, uiteen wat het einde van Windows XP volgens hem betekent voor het bedrijfsleven.
“Uit schattingen blijkt dat bijna 1 op de 5 personal computers nog altijd op Windows XP draait. Hoewel dit een daling van 25% ten opzichte van vorig jaar is zal het huidige percentage voorlopig wel gehandhaafd blijven.
Het wordt nog ingewikkelder als we ons realiseren dat XP nog steeds draait op embedded systemen die moeilijk te upgraden zijn. Denk hierbij aan geldautomaten, elektronische vliegticket-systemen of militaire systemen.
Dit probleem blijft niet beperkt tot het Verenigd Koninkrijk. In China bijvoorbeeld wordt XP nog vaker gebruikt en draait 22 % van de computers nog met Internet Explorer 6, de browser die standaard geleverd werd met XP en dus meer dan 10 jaar oud is.”
“XP zal dus voorlopig nog wel even bij ons blijven, soms op onverwachte plaatsen. Geen wonder dat banken en overheden miljoenen ponden betalen voor support na 8 april.”
Bonner voegt toe: “cybercriminelen richten zich bij voorkeur op de meerderheid en hechten meer waarde aan de exploits voor de huidige besturingssystemen en applicaties, idealiter cross-platform. Maar dat betekent niet dat computers met XP worden genegeerd. Ze vormen een bruikbare populatie van kwetsbare systemen die gebruikt kunnen worden als botnets voor spam en potentiele aanvallen.”
“Er wordt gespeculeerd over cybercriminelen die grote hoeveelheden XP exploits klaar zouden hebben liggen om de verouderde systemen te exploiteren. Ik betwijfel of dat zal gebeuren, de druk om geld te verdienen en zo snel mogelijk gebruik te maken van bestaande exploits is gewoon te groot . Ik vermoed wel dat sommige inlichtingendiensten een paar zero-day aanvallen op de plank hebben liggen voor het geval dat .”
“Daarnaast staan veel van de systemen die de XP populatie vertegenwoordigen op moeilijk toegankelijke plaatsen waardoor de veiligheid van het systeem net zo afhankelijk is van de fysieke beveiliging en netwerk segregatie als van het patchen van het besturingssysteem.”
In tegenstelling tot degenen die proberen angst te zaaien heeft Bonner een meer pragmatische kijk op het einden van Windows X. Hij zegt: “het is goed te beseffen hoe veel verouderde software we op onze computers hebben. Een onderzoek naar Java versies dat vorig jaar werd uitgevoerd wees uit dat velen meerdere versies van Java geinstalleerd hadden. Organisaties draaien gemiddeld meer dan 50 verschillende Java versies en meer dan de helft van de ondervraagde organisaties draaide Java software van meer dan 5 jaar oud.”
Dus laten we ons niet doodstaren op XP maar laat het een les zijn over het beheren van veroudering, het verwijderen van verouderde software en niet vergeten de computers die aan ons directe gezichtsveld onttrokken zijn te beveiligen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.