De FBI wil volgend jaar een volledige operationele gezichtsherkenningsdatabase met de foto's van 52 miljoen gezichten, waaronder die van onschuldige mensen, zo blijkt uit documenten die in handen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) zijn gekomen.
Volgens de EFF kan "Next Generation Identification" (NGI), een gigantische biometrische database van de FBI, straks de gegevens van een derde van de Amerikaanse bevolking bevatten. Het gezichtsherkenningsonderdeel vormt een echte bedreiging voor de privacy van alle Amerikanen, zo stelt EFF-advocate Jennifer Lynch. NGI gebruikt de vingerafdrukdatabase van de FBI als basis. Deze database bevat al meer dan 100 miljoen individuele gegevens.
De Next Generation Identification database is echter zo ontworpen dat het meerdere vormen van biometrische gegevens kan bevatten, zoals palmafdrukken, irisscans en gezichtsherkenning. NGI combineert al deze gegevens van een individu en koppelt die aan een naam, adresgegevens, leeftijd en andere persoonlijke eigenschappen. De database is voor meer dan 18.000 federale en lokale opsporingsdiensten in de VS toegankelijk.
De EFF maakt zich vooral zorgen over het feit dat NGI naast de afbeeldingen van criminelen ook de foto's van onschuldige burgers bevat. Volgend jaar zal de database 4,3 miljoen afbeeldingen bevatten die voor niet-criminele doeleinden zijn gemaakt. Zo worden straks de gegevens van mensen die voor een baan solliciteren waar een achtergrondcheck vereist is ook opgeslagen.
Volgens de EFF zijn er verschillende redenen waarom ook Amerikaanse burgers zich over NGI zorgen moeten maken. Ten eerste kunnen opsporingsdiensten en politie straks op elk niveau zowel niet-criminele als criminele gezichtsgegevens doorzoeken. Daardoor kunnen onschuldige mensen verdachte worden alleen omdat ze solliciteerden voor een baan waar een achtergrondcheck vereist is.
Een ander kritiekpunt is dat zowel de FBI als het Congres geen beperkingen hebben gesteld aan de gegevens die aan het systeem kunnen worden toegevoegd, wie er toegang tot de data heeft en hoe de data gebruikt kan worden. Als laatste is het systeem gevoelig voor false positives. "Dit houdt in dat veel mensen als verdachte worden aangewezen voor misdaden die ze niet hebben begaan", aldus Lynch.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.