Het botnet dat Microsoft onlangs oprolde en dat zich onder andere via illegale software verspreidde, blijkt zelf illegaal gekopieerd te zijn. Tijdens een proef kocht Microsoft in China 20 computers. Op vier van de computers werd malware aangetroffen, wat in één geval de Nitol-malware bleek te zijn. De ontdekking leidde Microsoft naar het Nitol-botnet, dat criminelen aan het opzetten waren.
Tijdens het onderzoek naar Nitol ontdekte Microsoft dat een groot deel van de code was gekopieerd, of 'geleend', van tenminste twee malware-soorten die via Chinese websites verkrijgbaar zijn. "Onze analyse laat ook zien dat de Nitol-familie onderdeel van een grotere DDoS-malware-klasse kan zijn", zegt Rex Plantado van het Microsoft Malware Protection Center.
DDoS-aanval
De actiefste varianten, Nitol.A en Nitol.B, zijn mogelijk opnieuw verpakte versies van oudere DDoS-malware. Verder blijkt dat de malware allerlei systeem gegevens verzamelt, zoals computernaam, Windows-versie, processorsnelheid, hoeveelheid geheugen en de geografische locatie van de machine.
Vervolgens worden de besmette machines gesynchroniseerd en ingezet voor het uitschakelen van websites. Daarnaast kan Nitol kwaadaardige pagina's in Internet Explorer laden en zichzelf van besmette machines verwijderen, stelt Plantado.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.