Mocht er ooit een 'digitale Pearl Harbor' tegen de Verenigde Staten plaatsvinden, dan heeft het land dit vooral aan zichzelf te danken. Onlangs waarschuwde de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta voor een grootschalige aanval waarbij aanvallers via het internet de kritieke infrastructuur kunnen uitschakelen of ontregelen. De uitspraken zijn deels gemotiveerd door nieuwe wetgeving die Panetta goedgekeurd wil krijgen, zo bekenden Pentagon-functionarissen later.
Volgens Mikko Hypponen van het Finse anti-virsubedrijf F-Secure is het in ieder geval onwaarschijnlijk dat een bepaald land of groep het internet zal uitschakelen. "Cybercriminelen zullen dit zeker niet doen, omdat ze het internet nodig hebben om hun brood te verdienen. Hacktivistische groepen zoals Anonymous zouden het ook niet doen, omdat deze mensen praktisch online leven."
Aanval
Ook landen zouden er niets aan hebben om het internet uit te schakelen, aangezien ze meer kunnen profiteren door het internet af te tappen en te gebruiken voor cyberspionage, zo gaat de virusbestrijder verder. "Om de kritieke infrastructuur te kunnen beschermen is het belangrijk om de vijand te kennen", merkt Hypponen op. Hij denkt dat toekomstige conflicten ook een cyber-onderdeel zullen hebben.
"Als we kijken naar de offensieve cyberaanvallen die naar een bekend land zijn getraceerd, zien we voornamelijk aanvallen die door, en niet tegen, de Verenigde Staten zijn uitgevoerd".
Hypponen stelt dat als de VS offensieve cyberaanvallen uitvoert, ook andere landen zullen vinden dat ze hetzelfde kunnen doen. "Helaas heeft de Verenigde Staten het meeste door dit soort aanvallen te verliezen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.