Anti-virus software staat erom bekend dat het systemen ernstig kan vertragen, maar vier virusscanners blijken nauwelijks impact op het systeem te hebben. Het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives besloot de prestaties van 20 virusscanners te vergelijken, aangezien de systeembelasting ook een belangrijk onderdeel bij de aanschaf vormt. Veel consumenten staan hier niet bij stil en kunnen daardoor van een koude kermis thuiskomen.
"Als een product teveel systeembronnen gebruikt, raken gebruikers geërgerd en kunnen mogelijk sommige belangrijke beveiligingsmaatregelen uitschakelen of deinstalleren, of overstappen op beveiligingssoftware die het systeem minder belast", aldus AV-Comparatives. "Daarom is het belangrijk dat virusscanners niet alleen goede bescherming tegen malware bieden, maar het systeem niet belasten en de gebruikers niet in de weg zitten", aldus de testers.
Test
Het testorgaan bekeek de prestaties van de twintig virusscanners op een Windows 7 SP1 64-bit systeem. De scanners werden getest tijdens het kopiëren van bestanden, archiveren en uitpakken, encoderen en transcoderen, installeren en verwijderen van programma's, downloaden en starten van applicaties. Als laatste werd ook nog het benchmarkprogramma PC Mark 7 gedraaid.
Bij de PC Mark 7-test hebben de virusscanners nauwelijks effect op de systeembelasting. In het geval van echt systeemgebruik zijn de verschillen tussen de fabrikanten een stuk groter. Dan blijkt dat Webroot SecureAnywhere Antivirus 2013, ESET NOD32, Avast Free Antivirus en Microsoft Security Essentials de beste prestaties neerzetten. G Data, GFI Vipre en Trend Micro vormen de zwaarste belasting voor een systeem.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.