Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vreest de grootschalige registratie van burgers die steden in het teken van "smart cities" en 'Big data' aanleggen. Privacyactivist Rejo Zenger wijst naar Amsterdam, waar het tegenwoordig vrijwel onmogelijk is om ongezien door de stad te bewegen.
Zo worden bijvoorbeeld kentekens van auto's vastgelegd, die in het verleden langer werden bewaard dan in eerste instantie werd aangegeven. Daarnaast zijn de opgeslagen kentekens ook interessant voor andere partijen, zoals de Belastingdienst, die in 2012 een kopie van de database opvroeg. Het is slechts één van de voorbeelden die Zenger noemt. Een ander voorbeeld is de opslag van de locatie van consumenten door winkels.
Het combineren van deze gegevens, zoals bij 'Big data' wordt gedaan, kan een uitgebreid beeld van iemands privéleven geven. "Maar daar heeft de gemeente nooit echt over gesproken, niet in de beleidsvorming en ook niet daarna. Nooit heeft men echt goed nagedacht over de consequenties van een centrale opslag, de langdurige bewaartermijn en de verhouding met andere wetgeving", aldus de privacyactivist.
Hij pleit er daarom voor dat grootschalige registraties van burgers zoveel mogelijk worden voorkomen. "Zeker als die burgers nergens van worden verdacht. En als we zo’n registratie nodig achten, dan zo min en zo kort mogelijk opslaan en zoveel als mogelijk gedecentraliseerd." Ook moet het voor burgers inzichtelijk zijn welke gegevens er precies zijn opgeslagen. Volgens Zenger hebben burgers niets aan een smart city als ze daarmee hun vrijheid verliezen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.