image

Experts hekelen wachtwoordlimiet Microsoft

vrijdag 25 april 2014, 14:03 door Redactie, 7 reacties

Eindgebruikers krijgen vaak het advies om veilige wachtwoorden te kiezen, zoals passphrases die uit meerdere woorden bestaan, maar dat blijkt bij Office 365 en andere Microsoft-accounts helemaal niet mogelijk te zijn. De softwaregigant hanteert namelijk een limiet van maximaal 16 karakters.

Dit tot ergernis van allerlei IT-experts. De limiet van Microsoft is al jaren bekend, maar het Internet Storm Center vraagt er opnieuw aandacht voor en heeft zelfs een 'case' bij Microsoft geopend. Veel IT-experts herkennen zich in de kritiek en stellen dat 16 karakters te weinig is. Daarnaast kunnen beheerders het gebruik van wachtwoorden van alleen 16 karakters niet afdwingen. Microsoft heeft wel een aparte pagina waar het uitlegt dat wachtwoorden uit maximaal 16 karakters mogen bestaan, maar geeft hiervoor geen reden.

In 2012 liet de softwaregigant echter weten dat uit eigen onderzoek zou blijken dat een uniek wachtwoord veel belangrijker is dan lengte. Gebruikers zouden daarnaast vooral via phishing, malware en hergebruikte wachtwoorden op andere websites worden aangevallen. Iets waar lange wachtwoorden niet tegen zouden helpen, aldus Microsoft destijds in een verklaring tegenover The Next Web.

In hetzelfde jaar kwam de softwaregigant echter met een bericht dat het bezig was om meer karakters in de wachtwoorden van gebruikers toe te staan. Vanwege "historische redenen" was de logica om wachtwoorden te valideren over verschillende producten verspreid, waardoor het meer tijd in beslag zou nemen om te veranderen. De limiet is tegenwoordig nog steeds aanwezig.

Reacties (7)
25-04-2014, 14:45 door Preddie
Volgens mij is het antwoord op "waarom" niet zo heel erg moeilijk.... volgens mij zit het in de hashing techniek die microsoft gebruikt of in eerdere versies van Windows en/of Applicaties heeft gebruikt. Om mogelijk compatible te zijn met oudere versie van software, zou het deels logisch kunnen zijn dat de lengte daarom beperkt is.

Natuurlijk is dit speculeren, maar als iemand een betere theorie heeft dan zie ik die graag verschijnen ...
25-04-2014, 15:04 door Anoniem
Dat is nog niet zo erg als bij de modems van KPN en Telfort op o.a de nieuwste Experia Boxen het geval is, daar kan men maximaal 12 tekens, alleen letters, hoofdletters en cijfers.

wachtwoorden worden ook nog eens gewoon in plain text over de browser verstuurd na het apparaat en is dus voor iedereen die zich op het netwerk bevind zonder enig probleem te onderscheppen.

en de interfaces en beheer-omgeving is bruikbaar en werkzaam als de actieve script functie is ingeschakeld en bied geen enkele weerstand tegen simple script aanvallen vanuit of via de browser..


Net als de BSSID naam van de wifi acces point in het modem zijn de eerste 7 tekens van het merk&type modem. De rest van het BSSID bestaat uit nog 6 extra tekens, deze 6 tekens zijn exact dezelfde als de laatste 6 tekens van het MAC adres van het modem, dus de helft van het mac adres (het 2e deel)

En het eerste deel van het MAC adres, de eerste 6 tekens die zijn vaak het zelfde bij de verschillende gebruikers omdat deze 6 tekens worden als identificatie middel gebruikt voor het kunnen onderscheiden van de verschillende producenten. Iedere producent heeft dus zijn eigen code, of meerdere codes.

Laat het standaard wachtwoord van de wifi verbinding toevallig ook net 12 tekens zijn.
En op de plek waar ik 2 keer achter elkaar het zelfde teken in mijn MAC adres heb staan, er zich op diezelfde plek in het wachtwoord van het wifi netwerk nu net ook precies weer 2 exact de zelfde tekens staan.
En ik sterk begin te twijfelen over hoe random deze wachtwoorden zijn. Het zal tenslotte niet de eerste keer zijn dat door toedoen van KPN veel mensen hier door onnodig gevaar lopen en kwetsbaar zijn, zoals het geval was bij vele Belkin en Speedtouch modems.

Nou ja zeg, als dit allemaal geen toeval meer is. Dan worden worden wij nu ook niet overal beplakt met joden sterren en ander persoonlijk identificatie middel.
Ik heb mijn burger service nummer toch ook niet op mijn voorhoofd getatoeëerd of op een andere duidelijk zichtbare plek opgeplakt zitten??


Stasi 2.0
25-04-2014, 16:50 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-04-2014, 16:51
[Verwijderd]
25-04-2014, 17:04 door Anoniem
Omdat verhaal nog even compleet te maken is een goeie aanvulling hierop de tool van Steve Gibson

GRC's Interactive Brute Force Password “Search Space” Calculator
https://www.grc.com/haystack.htm
25-04-2014, 17:52 door Anoniem
Door Anoniem: D
Net als de BSSID naam van de wifi acces point in het modem zijn de eerste 7 tekens van het merk&type modem. De rest van het BSSID bestaat uit nog 6 extra tekens, deze 6 tekens zijn exact dezelfde als de laatste 6 tekens van het MAC adres van het modem, dus de helft van het mac adres (het 2e deel)

En het eerste deel van het MAC adres, de eerste 6 tekens die zijn vaak het zelfde bij de verschillende gebruikers omdat deze 6 tekens worden als identificatie middel gebruikt voor het kunnen onderscheiden van de verschillende producenten. Iedere producent heeft dus zijn eigen code, of meerdere codes.
Hoewel je een soort punt hebt, je begrijpt wel dat de BSSID en de MAC address gewoon publiek zijn en dat iedereen binnen honderd meter die gewoon uit de lucht kan halen. De beveiliging wordt geregeld door de wachtwoord van de Wifi, die moet je gewoon goed zetten...
25-04-2014, 20:02 door Anoniem
Als je iets veilig wilt hebben gebruik je zowizo niet alleen een wachtwoord.
Laten die mensen die al die idiote wachtwoord regels verzinnen liever een goede opvolger voor het verouderde
idee van een wachtwoord bedenken. Daar hebben we tenminste wat aan.
26-04-2014, 15:13 door Anoniem
Er zijn tegenwoordig voor betaalbare prijzen dergelijke hardware devices te vinden voor het bij houden van je passwords die stukken veiliger zijn, als de meesten hersenpannen van ons;)

Zoals bijvoorbeeld de S-CRIB, ontwikkeld door mensen uit de U.K. van de Cambridge Universiteit.
http://www.s-crib.com/buy-channel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.