De browser is nog altijd de voornaamste vector waardoor internetgebruikers met malware besmet raken. Of het nu gaat om links in phishingmails, gehackte websites die drive-by downloads bevatten of het downloaden van besmette software, het gebeurt allemaal in de browser. Reden voor onderzoeksbureau NSS Labs om te kijken hoe goed browsers gebruikers tegen malware beschermen.
In de test werd er naar social engineering-malware gekeken, dat systemen infecteert met hulp van de gebruiker. Drive-by downloads, waarbij gebruikers via ongepatchte lekken besmet raken, werden niet meegenomen.
Internet Explorer 10 op Windows 8 met App Rep blokkeert 99,1% van de malware. Application Reputation verwijdert de onnodige waarschuwingen bij downloads waarvan het weet dat ze goedaardig zijn en waarschuwt extra bij onbekende bestanden. Zonder App Rep scoort IE10, door alleen naar de URL te kijken, 88,5%
Bescherming
De downloadbescherming van Google Chrome blokkeert 70,4% van de malware. Daarvan was slechts 4,5% van de geblokkeerde malware op URL-reputatie gebaseerd, aldus NSS Labs. Firefox en Safari, die het beiden zonder downloadbescherming moeten stellen, blokkeren zo'n 4% van de malware.
Er werd getest met 91.000 malware-exemplaren. "Om de cijfers in perspectief te plaatsen, Firefox- en Safari-gebruikers worden ongeveer tegen één aanval beschermd. Dat betekent dat negentien van de twintig aanvallen de virusscanner en/of beveiliging van het besturingssysteem testen." Gebruikers van IE zou zo goed als tegen alle aanvallen beschermd zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.