image

Microsoft lekt klantendatabase

donderdag 21 november 2002, 11:16 door Redactie, 6 reacties

Microsoft heeft eergisteren een publieke server offline gehaald nadat Internet gebruikers ontdekten dat het systeem op de server een grote hoeveelheid Microsoft documenten bevatte. Naast de documenten werd ook een gigantische klantendatabase ontdekt met miljoenen records. Door een configuratie fout in de server en een matige security policy, kreeg het publiek volledig toegang tot de vertrouwelijke documenten. De database met alle klanten, die 1GB zwaar was, werd als een zip-bestandje bewaard op de server. Door middel van een simpel password-crack programma kon het eenvoudige wachtwoord (dbms) gevonden worden. Microsoft heeft niet direct gereageerd op de gemaakte fouten, maar vertelde dat ze security architectuur opnieuw zouden bekijken.



Bron: Wired

Reacties (6)
21-11-2002, 12:00 door Anoniem
Een bedrijf als Microsoft zou haar verandwoordelijkheden wel eens wat serieuzer mogen gaan nemen. Het gaat hier wel even om UW en MIJN persoonlijke gegevens. "Lead by example" lijkt niet binnen de bedrijfscultuur van Microsoft te passen, maar aan de andere kant verplichten ze ons wel om te registreren en een passport aan te maken om van bepaalde diensten gebruik te mogen maken.

Zal ik als bedrijf ook maar eens zulke strategiën gaan bezigen? Hoe lang denk je dat mijn bedrijf nog bestaat? Ik vind het onvoorstelbaar hoe wij massaal gehoor geven aan de eisen van mijnheer Gates en consorten. Ik doe UIT PRINCIPE al niet mee aan MSN en ik probeer alle andere zaken zoveel mogelijk bij andere bedrijven te deponeren. Als wij met zijn allen zo door gaan kunnen we straks niet eens meer internetten zonder dat Microsoft dat weet en daar ook nog iets over te vertellen heeft.

Het lekken van de informatie is maar weer het zoveelste voorbeeld waarom we hier ALLEMAAL nog eens goed over moeten beraden of we dit bedrijf onze gegevens wel toevertrouwen.

(Ik wordt de hele ochtend al gek geprobe't. Er lijkt weer een nieuw virus in omloop of zo.)
21-11-2002, 14:30 door Anoniem
En ik dacht dat MS tegen de pers verteld had dat ze serieuzer gingen kijken naar security omdat ze in de toekomst meer willen gaan samenwerken met de overheden enzo. Voor MS geen goede manier om daarmee te beginnen.
21-11-2002, 14:34 door Anoniem
Door: Redactie Security.nl op do 21 nov 2002 10:42
Microsoft vraagt publiek om vertrouwen
Microsoft is niet goed bezig zo!
21-11-2002, 16:02 door SirDice
Trustworthy Computing noemen ze dat dan.
23-11-2002, 12:27 door Anoniem
De security policy was OK, want die verbiedt het plaatsen van vertrouwelijke bestanden. De toepassing ervan was duidelijk niet OK. De server werd gebruikt voor communicatie met klanten, maar ook met partners en met Microsoft medewerkers zelf.

Microsoft heeft een andere ftp server die met user en password is beschermd, waarvoor een account moet worden aangevraagd. Kennelijk vond een aantal Microsoft medewerkers dat te veel moeite of waren ze er niet van op de hoogte.

Die 7,5 miljoen adressen is ook nog niet alles, er stonden Exchange message stores op de server afkomstig van klanten van Microsoft. Het lijkt mij niet prettig dat iedereen alle interne correspondentie van een organisatie kan bekijken.

Het open zijn van de ftp server is niet per se aan een verkeerde instelling te wijten. Het zou ook mogelijk zijn dat de software zelf corrupt is geraakt, uit zichzelf of door beinvloeding van buiten. Aanwijzing daarvoor is het hard verbreken van de connectie direct na het opgeven van de bepaalde ftp opdrachten.

http://www.theinquirer.net/?article=6284
(video van Steve B.)
http://www.internetwk.com/breakingNews/INW20021122S0002
http://online.securityfocus.com/news/1714
http://www.techtv.com/news/security/story/0,24195,3408624,00.html
http://www.geek.com/news/geeknews/2002Nov/gee20021121017417.htm
http://www.extremetech.com/article2/0,3973,717049,00.asp
http://www.wired.com/news/infostructure/0,1377,56481,00.html
23-11-2002, 16:15 door Anoniem
Zulke fouten komen voor in grote organisaties (en Microsoft is een Grote Organisatie!). Het ligt waarschijnlijk niet direkt aan de voorgeschreven procedures als security policies. Reken maar dat het uitgeven van klantgegevens via een publieke FTP server, in dat document is ingedekt... Het probleem ligt eerder bij medewerkers en mogelijk bij (mis)communicatie. Mogelijk is de interne controle niet helemaal correct.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.