Door wica128: Anoniem heeft wel een punt met het bestandformaat. Dit soort bestanden vormen namelijk wel een risico.
We zegt ons dat Hugo wel te vertrouwen is en als Hugo wel te vertrouwen is, we zegt ons, dat zijna account niet gekraakt is.
Dit ter zijde.
Daarnaast is ISO 27002 maar een norm, waar te veel bedrijven zich blind op staren, of niet verder komen dan hun bezemkast certificeren. Om vervolgens te zeggend at zij ISO 27002 certificeerd zijn. Deze conclusie trek ik, na een aantal bedrijven mee gemaakt te hebben die dit traject doorlopen te hebben.
Anyway, suc6 met weer een nieuwe lijst.
Het is niet mogelijk om je bedrijf of onderelen daarvan IEC/ISO 27002 te laten certificeren. IEC/ISO 27002 zijn best practices maatregelen die je zou kunnen gebruiken om te komen tot een certificeerbaar niveau van IEC/ISO 27001. Er zijn maar een handvol bedrijven die daadwerkelijk gecertificeerd zijn op IEC/ISO 27001. De scope bepaald uiteindelijk de waarde van het certificaat.
Ik denk daarom dat je andere trajecten hebt doorlopen waarbij men mogelijk conform de ISO wil werken maar niet gecertificeerd is. Mogelijk heb je daarom een totaal verkeerd beeld van het onderwerp
Wat betreft het bestandformaat, kan dit inderdaad risico's met zich mee brengen. Maar is dit niet met alles wat je doet op internet? zelfs het bezoek aan deze pagina brengt risico's met zich mee. Het is aan jou zelf om te bepalen welke risico's jij acceptabel vind en welke niet. daar waar de risico's onacceptabel zijn is het aan jou om maatregelen te nemen zodat deze risico's worden beperkt tot een acceptabel niveau. En deze maatregelen kan bijv. zijn door de bestanden van Hugo niet te openen (beleid)...... dit is geheel aan jou.
on-topic: goeie opzet Hugo, inhoudelijk heb ik nog niet alles bekeken maar het ziet er goed uit. Natuurlijk kan pas een nuttige inhoudelijke reactie geven als ik alles heb doorgenomen. Echter stoorde ik me een beetje aan het feit dat sommige mensen reageren op alles behalve jou vraag en voelde ik me genoodzaakt hierop te reageren.
Voor het uitvoeren van een risico analyse gebruik ik zelf meestal de A&K-analyse aangevuld met een dreiging- en maatregelanalyse. Hierin behandel ik soortgelijk overizichten met dreigingen. Gezien de ontwikkelingen in de maatschappij en technologie lijkt het me een goed plan om kritisch te blijven kijken naar bestaande documenten om zo elke keer naar verbetering te streven. ik zou zeggen; ga zo door!