De voorstellen die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de afgelopen tijd heeft aangekondigd maken het internet onveiliger, aldus digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF), dat daarom een eigen cybersecuritybeleid presenteert. BoF prijst de recent gevoerde Alert Online campagne, maar stelt dat cybersecurity om meer vraagt. "Het vraagt om visie. Helaas ontbreekt het de minister daaraan vooralsnog."
Basis
Het gaat dan om voorstellen zoals de politie laten terughacken of het installeren van spyware op de computers van verdachten. Het beleid van Bits of Freedom bestaat uit vier uitgangspunten en acht maatregelen. "Cybersecuritybeleid begint bij de basis. Een groot aantal incidenten is namelijk te wijten aan simpele kwetsbaarheden."
Dit soort incidenten zijn volgens BoF door het toepassen van simpele veiligheidsmaatregelen, zoals het installeren van beveiligingsupdates, te voorkomen. "Cybersecurity begint dus met voorlichting over die maatregelen, het stimuleren van cybersecuritytechnologie, zoals versleutelingssoftware en anonimiseringstechnologie, en de ontwikkeling van veilige software."
Kennis
Een ander punt waar de burgerrechtenbeweging op inzet is het investeren in kennis en capaciteit op het gebied van cybersecurity. "Zo zorgen we dat de politie haar werk goed kan doen. Daarvoor is meer kennis over het internet en digitale opsporing onmisbaar en meer mankracht vereist om de huidige opsporingsmiddelen effectief in te zetten. Zolang dit niet verandert, kan van nieuwe bevoegdheden geen sprake zijn."
Verder is er ook bij overheid en bedrijven aanvullende kennis van ICT nodig om meer controle over de eigen infrastructuur te krijgen en risico's van beleid in te schatten. "Het is cruciaal dat de overheid daarin het goede voorbeeld geeft."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.