Het terughacken van computers door de politie zoals minister Opstelten van Justitie en Veiligheid wil is fundamenteel onacceptabel. Dat stelt Jaap-Henk Hoekman, wetenschapper bij TNO en professor security. Hoekman maakt zich in een artikel op Netkwesties zorgen over de reikwijdte van het voorstel, waardoor politie bijvoorbeeld ook spyware mag installeren. Hoekman vraagt zich onder andere af wanneer hacken legitiem is.
"Om Wikileaks de mond te snoeren? Of de Pirate Bay voor goed uit de lucht te halen? We moeten niet vreemd opkijken als de VS op basis van strikte naleving van copyright wetgeving in Nederland gaat terughacken. Ze kregen Nieuw Zeeland immers al zover om een inval te doen bij Megaupload."
Risico's
De professor waarschuwt ook voor de risico's als de politie gegevens ontoegankelijk maakt of verwijdert of spyware installeert. "Er kan hierbij wat fout gaan waardoor de PC crasht of trager wordt. Dit kan onaangename consequenties hebben. Als je niet weet waar de computer staat, kan het maar zo zijn dat je de controller in een kerncentrale, op een operatiekamer, of op de beursvloer reset."
Een ander punt dat zorgen baart is het gebrek aan technisch-inhoudelijke kennis bij de overheid, iets wat ook de minister in zijn brief stelt. Hoekman vindt die expertise absoluut noodzakelijk om dergelijke nieuwe opsporingstechnieken verantwoord toe te passen. "Zonder die expertise heeft het geen zin om verruiming van de mogelijkheden te vragen."
Passief
In totaal geeft Hoekman zes punten waarom het terughacken 'fundamenteel onacceptabel' is. Het zesde argument is fundamenteel van aard. De professor merkt op dat de politie normaal gesproken een passieve rol aanneemt bij het verzamelen van gegevens tijdens een onderzoek, zoals bij een huiszoeking.
Een actieve benadering, bijvoorbeeld infiltratie, is risicovol omdat daarbij het gevaar bestaat van beïnvloeding of manipulatie door de politie. Uitlokking is bij infiltratie daarom expliciet verboden. Voor het installeren van policeware zijn echter systeembeheer rechten nodig. Hierdoor vervalt het onderscheid tussen passief en actief politie optreden."
Dat klopt niet helemaal, aangezien er ook malware is die zonder beheerdersrechten kan functioneren. De kritiek van Hoekman richt zich vooral op het idee dat de politie iets op de computer installeert. "Je kunt niet eerst iemands computer overnemen en hem vervolgens op basis daarvan beschuldigen."
Bij forensisch onderzoek naar ICT systemen zijn er strikte procedures die moeten voorkomen dat er met bewijs geknoeid wordt. "Dat is bij computervredebreuk ten principale onmogelijk", waarschuwt de professor.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.