Jongeren geven te gemakkelijk op Facebook en Google hun privacy weg omdat ze, in tegenstelling tot oudere generaties, het boek 1984 van George Orwell niet kennen. Dat zegt Noel Sharkey, professor kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Sheffield.
1984 is een dystopische toekomstroman uit 1949, waarin Orwell een somber beeld omschrijft van hoe de mensheid er 35 jaar later uit zou zien: een totalitaire maatschappij onder de controle van Big Brother. Een toekomst waarin de menselijke vrijheid geheel aan banden werd gelegd. Het boek moest de wereld waarschuwen voor het totalitarisme.
Volgens Sharkey verzamelen grote bedrijven enorme hoeveelheden privégegevens en hebben jongere generaties niet door dat dit verkeerd is. Oudere mensen die 1984 wel kennen zouden in een betere positie zijn om de toenemende aantasting van privacy tegen te gaan. "Het lijkt erop dat onze privacy geleidelijk wordt geschonden en aangetast zonder dat we het door hebben." Sharkey stelde dat hij het zeer "onprettig" vindt dat hij overal wordt gevolgd.
De professor benadrukte tijdens het Cheltenham Science Festival dat hij uit een generatie komt die 1984 heeft gelezen. "Ik denk dat we minder graag onze privacy opgeven. Maar de jongere generatie denkt er niet over na. Diensten die Google en Facebook ons geven zijn zo goed dat mensen daar graag hun privacy voor opgeven. Als je daarmee opgroeit, leer je dat prettig te vinden."
Sharkey waarschuwde het publiek dat Google als beleid heeft om alles te bewaren. "Ze weten veel te veel over ons. Op dit moment lijkt het onschuldig, maar omdat overheden deze informatie ook kunnen krijgen, kunnen ze je monitoren, en kunnen dingen behoorlijk veranderen." Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat Google weet waar iedereen op elk moment is. "Het probleem met elke technologie die populair wordt is dat we niet weten hoe het gebruikt zal worden. Dat is zeer zorgwekkend."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.