image

'Digitale Pearl Harbor dreigt Verenigde Staten'

dinsdag 4 december 2012, 11:54 door Redactie, 9 reacties

Als er geen maatregelen worden genomen krijgt de Verenigde Staten met een digitale Pearl Harbor te maken, aldus de vice president van een Amerikaans bedrijf dat honderden miljoenen aan IT-beveiliging bij de Amerikaanse overheid verdient. John 'Mike' McConnell, voormalig hoofd van de National Security Agency, is tegenwoordig vice president van Booz Allen Hamilton. In de Financial Times waarschuwt hij voor het digitale equivalent van 11 september.

"We hebben onze 9/11 waarschuwing gekregen. Gaan we wachten op het cyber-equivalent van het instorten van de World Trade Centers?", aldus McConnell. "Opeens is er geen elektriciteit meer, kun je geen geld opnemen, kun je de stad niet verlaten, kun je niet online en bankieren, als een functie die de wereld laat draaien, niet meer betrouwbaar is", gaat McConnell verder. "Dat is een digitale Pearl Harbor en het kan realiteit worden."

Realiteit
Volgens McConnell is het slechts een kwestie van tijd voordat landen als Iran of terroristische groepen over de mogelijkheid beschikken om dit soort aanvallen uit te voeren. In 2010 sleepte Booz Allen Hamilton, na eerdere waarschuwingen aan het Amerikaanse congres, nog meerdere overheidscontracten binnen, goed voor ruim 400 miljoen dollar.

Uit recent onderzoek blijkt dat er 31.300 artikelen over cyberterrorisme zijn geschreven, terwijl er niemand door cyberterrorisme is gedood of gewond geraakt. Volgens de onderzoekers komen de activiteiten die terreurgroepen op het internet niet in de buurt van de angstbeelden die bedrijven en belangengroepen in de media naar buiten brengen.

Reacties (9)
04-12-2012, 12:05 door Anoniem
Toch heeft hij wel een punt. 'Alles' moet tegenwoordig maar aan internet hangen of remote beheerd kunnen worden. Daarbij wordt dan vooral gedacht in termen van functionaliteit. Als je mazzel hebt denkt er nog iemand na over beveiliging.
Ik ben het met hem eens dat het een kwestie van tijd is voordat een grapjas de boel in de soep laat lopen. Is het niet 'van buiten', dan is het wel iemand die wil laten zien wat hij allemaal wel niet kan.

De oplossing is niet zo heel ingewikkeld: stop eens met alles aan alles te knopen en maak spul op kleine schaal self-supporting. Dan blijft de schade ook beperkt.
Maar oh, dat is 'niet handig'... Die klap die ongetwijfeld gaat komen wel.
04-12-2012, 12:10 door prikpost
Hij adviseert waarschijnlijk om niet aan BYOD te beginnen; geen worddocumenten te openen en die nederlandse usbstick te gebruikern... ;-)
04-12-2012, 12:20 door 0101
Ik denk dat ze d'r vanuit gaan dat als ze maar lang genoeg over cyberterrorisme doorgaan, d'r vanzelf wel een keer iemand op 't idee komt om het te proberen.

Dat neemt overigens niet weg dat digitale beveiliging (of het gebrek daaraan) bij overheden een serieus probleem is.
04-12-2012, 12:32 door Anoniem
Wij van WcEend adviseren ...
04-12-2012, 12:48 door Anoniem
Diginotar... Burgers gedood en gemarteld.. Staatsterrorisme ...
Virus uitbraak bij Rasgas http://www.security.nl/artikel/42888/1/Virus_legt_gasleverancier_RasGas_plat.html
Stuxnet aanval...

Er zijn allerlei soorten cyber aanvallen die kunnen resulteren in doden en gewonden. Een beter onderzoek is te vinden op:
http://www.sans.org/reading_room/whitepapers/warfare/cyberterrorists-kill-people_820

Uit eerder onderzoek is gebleken dat we als samenleving erg kwetsbaar zijn:
http://www.security.nl/artikel/44099/1/Onderzoeker_vindt_23_SCADA-lekken_in_4_uur.html

Los van de kleinere aanvallen die al plaats hebben gevonden door geheime diensten die bepaald niet de verantwoordelijkheid opeisen...

Lekker onderzoekje...
04-12-2012, 14:28 door AdVratPatat
Door 0101: Ik denk dat ze d'r vanuit gaan dat als ze maar lang genoeg over cyberterrorisme doorgaan, d'r vanzelf wel een keer iemand op 't idee komt om het te proberen.

Dat neemt overigens niet weg dat digitale beveiliging (of het gebrek daaraan) bij overheden een serieus probleem is.
Ik zat ook al te denken.., "de wens van de gedachte".


Artikel:"We hebben onze 9/11 waarschuwing gekregen. Gaan we wachten op het cyber-equivalent van het instorten van de World Trade Centers?", aldus McConnell. "Opeens is er geen elektriciteit meer, kun je geen geld opnemen, kun je de stad niet verlaten, kun je niet online en bankieren, als een functie die de wereld laat draaien, niet meer betrouwbaar is"
Je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren, of het nou gaat over Osama, de marine, het leger, de wapenindustrie, en ga maar door. "Cyber" selecteren en knippen-plakken-klaar weer een centje verdiend...

Ondertussen ligt het leven in New York nog steeds zo goed als plat voor veel mensen, en New Orleans is ook nog steeds een woestenij,.. Lekker op z'n plaats die vergelijking.

(EDIT: typo)
04-12-2012, 15:05 door SirDice
Dat roepen ze al sinds 2000. Hebben ze inmiddels al tastbare aanwijzingen of is 't nog steeds "wishful thinking"?
04-12-2012, 17:16 door AdVratPatat
Door SirDice: Dat roepen ze al sinds 2000. Hebben ze inmiddels al tastbare aanwijzingen of is 't nog steeds "wishful thinking"?
Nee, maar hij heeft er al wel veel geld mee "verdiend"!
05-12-2012, 02:04 door Anoniem
Amerikaanse bedrijven hebben soms vreemde namen. Begin een bedrijfsnaam met "booz" en je ik krijg daar beelden bij van drank en dronkelappen.

Niet gehinderd door enige kennis over dit bedrijf: wat denkt men dan dat er gedaan moet worden? Bij geld overmaken kan het toch niet blijven. Er zal wel iets actief moeten worden ondernomen om bescherming te bieden. Een virus scanner hier en firewall daar, dat lijkt toch onvoldoende.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.