Onderzoekers aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die willen dat hun e-mailcommunicatie geheim blijft nu ze verplicht met Gmail moeten werken, moeten maar encryptie gebruiken, zo heeft de universiteit laten weten.
Onlangs werd bekend dat de faculteit, na eerder uitstel, ook over moet op Gmail, tot onvrede van veel onderzoekers. Ze zijn bang dat als het mailverkeer via Google gaat, onderzoeksgegevens of patentaanvragen op straat komen te liggen. Het universiteitsbestuur was daar echter niet van overtuigd en wees het bezwaar af.
Voorheen gebruikte de faculteit de mailvoorziening van de RUG, iets wat de onderzoekers graag willen blijven doen. Bedrijven als computerconcern IBM en chemiebedrijf DSM zouden niet willen dat de onderzoekers van de RUG Gmail gebruiken, uit angst voor bedrijfsspionage. "Er zijn veel meer bedrijven die daar helder in zijn’, zegt bestuurder Peter van Haastert tegenover de Universiteitskrant.
"Ze zeggen: e-mail is nu ook niet veilig. Maar de gegevens die daaruit worden gehaald zijn juridisch gezien gestolen en daardoor niet bruikbaar. Als je een overeenkomst hebt met Google, dan zijn de gegevens misschien niet gestolen, maar gedeeld. Dat kun je juridisch moeilijk aanvechten."
De universiteit wijst erop dat in geen van de contracten een specifiek Gmail-verbod wordt gemeld. Daarnaast vindt de universiteit dat onderzoekers hun mail maar moeten versleutelen als de communicatie geheim moet blijven, zo meldt de Volkskrant. Medewerkers kunnen nog wel individueel een bezwaar indienen, maar zullen dan ook nog steeds moeten aangeven dat een Gmail-verbod een toekomstig contract in de weg zit.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.