Door Krakatau, 21:03 uur:
zijn er nu op dit moment (nadat Oracle problemen uit het verleden goed heeft opgepakt en opgelost) dan nog problemen met Java?
Hai Krakatau,
Ik meen dat je die vraag de afgelopen maanden in verschillende variaties hebt gesteld in gedachtewisselingen in diverse threads betreffende Java. Ik heb niet al die threads volkomen tot in detail gelezen, maar er wel veel van gezien. Het volgende herinner ik me niet als antwoord op die vraag, daarom wil ik het nu aangeven:
Het is mooi dat er al geruime tijd geen bekende kwetsbaarheden meer in de actuele Java versies meer zitten. Dat is beslist winst vergeleken met enige tijd geleden.
Een serieus probleem is echter dat nogal wat gebruikers Java beroerd updaten en daardoor lang met kwetsbare verouderde Java versies en daardoor met kwetsbare systemen zitten. Dat is wellicht gedeeltelijk Oracle aan te rekenen en gedeeltelijk de gebruikers aan te rekenen. Ik weet niet hoe het (auto)update mechanisme van Java momenteel functioneert, dat was in het verleden nog onvolkomen, het had tot gevolg dat Java-updates bij de niet alerte gebruiker laat of zelfs niet geïnstalleerd werden. De verantwoordelijkheid voor gebrekkig updaten van Java werd (wordt?) daarbij mijns inziens gedeeld door Oracle en de gebruiker.
Hoeveel verantwoordelijkheid voor correct updaten precies bij Oracle ligt en hoeveel bij de gebruiker, dat is niet zo heel relevant. Het belangrijkste is het feit dat veel gebruikers een beroerde update-dicipline hebben en dat daardoor Java-installaties nogal eens niet actueel en daarmee kwetsbaar zijn. Dat is een realiteit om rekening mee te houden.
Vanwege dat feit vind ik het winst wanneer een gebruiker Java kan missen. Een programma dat niet op het systeem aanwezig is kan geen kwetsbaarheden veroorzaken door een beroerd update-regime.
Uiteraard geldt dat niet slechts voor Java, maar in principe voor álle software.
Wat betreft het inruilen van Java voor JavaScript, zoals genoemd in het nieuwsbericht en zoals besproken in deze thread - JavaScript functionaliteit is standaard aanwezig in browsers, en daarmee ook de kwetsbaarheden ervan. (Enkel gevorderde gebruikers weten de risico's van JavaScript te verminderen, bijvoorbeeld door middel van NoScript, of anderszins.) Java is mijns inziens ánders dan JavaScript, in de zin dat het een extra toevoeging is, met in geval van een slecht update-regime toegevoegde risico's.
Om die redenen vind ik de verandering van het Deense NemID-systeem toe te juichen.
Beslist niet omdat Java verderfelijk zou zijn of zoiets, maar omdat een deel van de doorsnee gebruikers niet goed bij machte blijkt te zijn om Java up to date en daarmee vrij van kwetsbaarheden te houden. En ja, ook JavaScript heeft kwetsbaarheden, maar die kwetsbaarheden zijn er toch al. Wanneer de doorsnee gebruiker de toegevoegde risico's van een slecht onderhouden Java-installatie kan vermijden, dan is dat winst.
Volgens mij is dat wat ook anderen meenden te zeggen, maar ik had het nog niet op deze manier geformuleerd gezien.
Is iemand het met mijn formulering niet eens, dan is dat uiteraard prima. Ik denk dat ik redelijk duidelijk heb kunnen neerzetten wat ik als knelpunt zie, de beroerde update-dicipline van een deel van de doorsnee gebruikers, en waarom ik het zo mogelijk vermijden van Java daarom als gunstig zie. Ik wil het daar graag bij laten. Het is niet mijn intentie om me in een aanhoudende discussie te begeven.
O, en P.S.
Het uitschakelen van de Java browser-plugin had ik in het bovenstaande niet betrokken, maar dat is daarin mijns inziens toch nauwelijks relevant.
Voor wie enig benul heeft is het uitschakelen van de Java browser-plugin een optie, maar de groep gebruikers waarop ik doelde in het bovenstaande deel van mijn betoog die heeft niet dat benul. Dat klinkt hard, maar zo is het nu eenmaal. De kundige gebruiker die red zich wel, daarover had ik het niet. Ik doelde op dat deel van de gebruikers dat zich niet red met uitschakelen van plugins en het up to date houden van software.