Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

EPD inzichtelijk voor Amerikaanse overheid????

24-12-2012, 14:12 door Anoniem, 7 reacties
WTF? Dus Minister Schippers van Volksgezondheid duwt toch het EPD erdoorheen, en nogwel beheerd door CSC wat zelf een Amerikaanse dienstverlener is, en dus conform de Patriot-Act de amerikaanse overheid inzicht geeft in alle nederlandse patientgegevens?? Ben ik nou gek of is dit een van de idiootste keuzes van het kabinet tot noch toe????
Reacties (7)
25-12-2012, 11:38 door Anoniem
Je bent niet gek, het is inderdaad een volstrekt idiote keuze van dit kabinet.

Allereerst om het feit dàt het er zonodig moet komen. Want er gaan medische gegevens op straat komen te liggen. Dat gebeurt aan de lopende band in andere projecten, dus de kans dat dat hier gebeurt raakt aan 100%. Alleen al om die reden is het levensgevaarlijk.

De VS heeft dan via de Patriot Act inderdaad toegang tot al onze medische gegevens. Volstrekt onacceptabel lijkt me, maar er wordt verrassend weinig over geschreven valt me op.

En wat opvalt is dat minister Schippers op dit punt niet voor rede vatbaar is. Ook als de eerste kamer het hele project definitief in de prullenbak heeft gegooid komt het toch steeds weer te voorschijn met steun van deze minister. Inzage door

Bewijs zal hier niet snel van komen, maar het zou me niet verbazen als de onzichtbare druk voor dit project bij verzekeraars vandaan komt. Voor hen is de informatie in het EPD goud waard, en kunnen ze dan mensen zonder opgaaf van (echte) redenen aanvullende verzekeringen gaan weigeren.

En omdat het optelsommetje van alle weerstand die er is en wat er toch gebeurt overduidelijk niet klopt is het niet ondenkbaar dat bijv. deze verzekeraars (of de VS) voor deze minister een Zwitsers spaarcentje voor de oude dag aanleggen als zij zorgt dat dit levensgevaarlijke ding er komt.

Ook de aanhoudende kabinetssteun voor de JSF is volstrekt onbegrijpelijk. Ook daar lijken dit soort dingen te gebeuren.

Misschien horen we over 30 nog eens hoe het allemaal echt in elkaar zat. Maar wat er nu gebeurt klopt voor geen millimeter en het stinkt. Opvallend is hoe scherp Duitsland is op alles wat privacy aangaat. Duidelijk hebben zij wèl van het verleden geleerd. Gevaarlijke toestanden hier in Nederland, ik vind het helemaal niks.
25-12-2012, 20:30 door Anoniem
IK denk dat het goed bij de collectie past, want erg ter verantwoording geroepen wordt er niet. Tenzij het over trivialiteiten gaat. Als het over beleid gaat, dan mag alles.
26-12-2012, 17:25 door Anoniem
Nederland loopt aan het handje van de Amerikanen. Daar is vast een goede reden voor. Bijvoorbeeld commercieel. Voor de burger wordt het er niet veiliger op.

Wat ik overigens niet begrijp is waarom er geen Europese alternatieven zijn. In Duitsland en Scandinavië zijn toch ook vele goede ICT-bedrijven?
26-12-2012, 18:10 door Anoniem
Niks moeilijks aan.
Nederland is na de 2de wereldoorlog , het braafste jongetje van de klas , en wil zich o zo graag inlikken bij Big Brother USA.
Onze ID documenten zijn ook in Outsource, dan weliswaar in Frankrijk , maar toch.

Vind het en blijft het zeer kwalijk vinden dat Buitenlandse overheden,wanneer zij dat willen/eisen, zich toegang kunnen verschaffen, zonder dat wij er iets tegen kunnen doen.

maar pas precies in een wereldwijde centrale Roverheid, Genaamd :
New World Order.

Groet en een mooi open jaar in je privacy, want men wil alles van je weten of jij nu wel of niet wilt.

Hot Burmees
27-12-2012, 09:56 door Ler0y JenKins
Door Anoniem: Niks moeilijks aan.
Nederland is na de 2de wereldoorlog , het braafste jongetje van de klas , en wil zich o zo graag inlikken bij Big Brother USA.
Onze ID documenten zijn ook in Outsource, dan weliswaar in Frankrijk , maar toch.

Vind het en blijft het zeer kwalijk vinden dat Buitenlandse overheden,wanneer zij dat willen/eisen, zich toegang kunnen verschaffen, zonder dat wij er iets tegen kunnen doen.

maar pas precies in een wereldwijde centrale Roverheid, Genaamd :
New World Order.

Groet en een mooi open jaar in je privacy, want men wil alles van je weten of jij nu wel of niet wilt.

Hot Burmees

New World Order? Ja hoor, Thrive en Zeitgeist komen er weer bij, Corporotcracy en de Illuminati.
Je hebt gelijk, er komt een Big Brother maatschappij aan, Amerika bezit hem al, en wij lopen achter Amerika aan.
Vaarwel Privacy, vaarwel vrijheid.

Het is steeds vaker te zien, en ik wordt er doodsbang van, om eerlijk te zijn. Kijk maar naar Opstelten en Teeven. Die hebben al een Big Brother in hun idiote kop zitten. Opstelten met zijn domme "politiehackrecht"

Weg democratie van Nederland. Mijn geloof in deze regering is al heel lang geleden verdwenen.
27-12-2012, 17:56 door Anoniem
Wel handig voor ze, daar ze daar niet vies zijn van bedrijfsspionage kunnen ze meteen bij de gegevens van onze belangrijke ceo's.
28-12-2012, 13:00 door Anoniem
Ook hier is weer het probleem te zien van de onduidelijkheid die er is rond de EPD. Het is niet de EPD die door het Amerikaanse bedrijf is opgezet, het is het LSP. De EPD is nog steeds gewoon de database bij de huisarts, apotheek en andere zorgverleners. De diverse EPD's zijn door verschillende (Nederlandse) bedrijven gemaakt en worden ook door hen onderhouden. De Amerikanen hebben hier dus via de Patriot Act geen toegang toe.

Ze hebben wel toegang tot de LSP, maar daar staan geen gegevens in. Hooguit, maar ik ken de architectuur niet, zouden ze de communicatie af kunnen luisteren tussen de arts die informatie opvraagt en de database met jouw gegevens bij je huisarts. Verder zou er een, theoretische, mogelijkheid zijn om inloggegevens te pakken te krijgen en die te gebruiken. Gebruik hiervan valt niet onder de Patriot Act en zou bij audits van de LSP gedetecteerd moeten worden.

Het is voor de Amerikaanse overheid veel eenvoudiger om bij de gegevens in de EPD te komen. Amerikaanse bedrijven mogen namelijk bezwaar maken tegen het afstaan van gegevens. Verschllende bedrijven doen dat ook, zie de commotie rond Twitter en o.a. Rob Gongrijp. De Amerikaanse overheid doet veel liever een verzoek om rechtshulp aan de Nederlande justitie. Nederlandse bedrijven hebben geen mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen en zijn dus verplicht mee te werken. Het duurt iets langer, maar een rechtzaak kan nog langer duren.

Ik ben op de hoogte van minstens een situatie waar een Amerikaans bedrijf servers in Nederland had staan. De Amerikaanse overheid wilde die gegevens inzien, maar had geen zin in een mogelijk bezwaar van dat bedrijf. Ze vroegen dus de Nederlandse overheid om de servers in beslag te nemen en de data naar hen te sturen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.