Cybercriminelen gebruiken een redelijk nieuwe tactiek voor het uitvoeren van phishingaanvallen, namelijk het gebruik van de data-URL in de adresbalk. Daardoor krijgen internetgebruikers als ze op een link in een phishingmail klikken geen domeinnaam in de adresbalk te zien, maar alleen data: URL.
De aanval werd door e-mailaanbieder FastMail opgemerkt. Het ging om een phishingbericht dat vanaf een gekaapt Gmail-account was verstuurd en stelde dat de bankrekening van de ontvanger zou worden geblokkeerd, tenzij hij op de meegestuurde link klikte. Het ging om een verkorte link die naar een gekaapte website wees.
De pagina waar de gebruiker op uitkwam bevatte geen HTML-phishingpagina, maar JavaScript. Deze JavaScript geeft een phishingformulier weer, maar laat in de adresbalk alleen data: URL zien. "Deze aanpak is interessant, omdat het het onmogelijk maakt om deze pagina bij Firefox als een phishingpagina te rapporteren, omdat Firefox denkt dat het een data: URL is", zegt Rob Mueller van FastMail.
Het probleem dat Firefox-gebruikers deze phishingsites niet kunnen rapporteren is inmiddels bij Mozilla gemeld. Onlangs werden ook Chrome-gebruikers het doelwit van een phishingaanval die de data: URL gebruikte.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.