Ondanks allerlei waarschuwingen en cijfers van anti-virusbedrijven over het toenemende aantal kwaadaardige apps voor Android is een virusscanner voor bijna alle Android-gebruikers overbodig, zo stelt Adrian Ludwig, hoofdingenieur Android-beveiliging bij Google.
Volgens Ludwig is er een "misvatting" over de manier waarop het bedrijf de apps voor Google Play in vergelijking met andere app stores controleert. "Ik denk dat het betalen voor een product dat je nooit echt zal beschermen niet voor een rationele afname van het risico zorgt, maar mensen kopen voor allerlei redenen dingen." Ludwig laat tegenover de Sydney Morning Herald weten dat Google apps op allerlei zaken controleert voordat ze aan gebruikers worden aangeboden.
Het risico dat kwaadaardige apps op het toestel van een gebruiker terechtkomen is dan ook "behoorlijk overdreven" en het risico dat een kwaadaardige app wordt geïnstalleerd is "buitengewoon klein", aldus de ingenieur. Zeker als het met de desktop wordt vergeleken. Ook zouden de meeste mensen in de praktijk nooit een kwaadaardige app tegenkomen.
Ludwig is het dan ook niet eens met de rapporten en waarschuwingen van anti-virusbedrijven dat Android in vergelijking met andere mobiele platformen een broeiplaats van malware is. Dit soort bedrijven zouden hun statistieken op een misleidende manier weergeven, merkt de ingenieur op. De cijfers zouden alleen laten zien hoeveel kwaadaardige apps er bestaan, niet hoeveel er daadwerkelijk door gebruikers worden geïnstalleerd.
"Meer dan 99% van de gebruikers heeft geen voordelen van anti-virus", aldus Ludwig. "Er is geen reden dat ze iets extra's moeten installeren naast de beveiliging die wij bieden." Hij merkt op dat het in sommige gevallen wel handig kan zijn om de beveiligingssoftware te gebruiken. "Maar moet de doorsnee Android-gebruiker anti-virus installeren? Absoluut niet."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.