In tal van Hollywoodfilms spelen hackers een hoofdrol, maar door ze te romantiseren en als held af te schilderen wordt er een verkeerd signaal afgegeven. Dat zegt John Gunn van beveiligingsbedrijf Vasco. En niet alleen in films, ook in de media worden hackers als digitale Robin Hood afgeschilderd.
Gunn noemt dan de verhalen over Edward Snowden en Anonymous, maar ook het recent uitgebrachte spel Watch Dogs waar een hacker de hoofdrol speelt is hem een doorn in het oog. "Maar zoals zo vaak met het echte leven, is de werkelijkheid niet zo mooi als de entertainmentindustrie ons laat geloven. Hackers veroorzaken miljarden dollars schade."
Het gaat dan om directe schade door zaken als phishing en malware, alsmede de kosten van beveiligingsmaatregelen die aan klanten en gebruikers worden doorberekend gaat Gunn verder. Films en televisie zouden dit soort hackers gemakshalve negeren gaat hij verder. Het lijkt er echter op dat Gunn de termen hacker en cybercrimineel door elkaar heen haalt.
Eén keer spreekt hij echter over cybercriminelen, als hij naar een recent en omstreden rapport van McAfee wijst over de schade van cybercrime. Om de gevolgen van cybercrime aan te pakken kunnen zowel consumenten als bedrijven allerlei maatregelen nemen, maar speelt ook Hollywood een rol, besluit Gunn zijn pleidooi. "Het is tijd dat filmmakers wakker worden en beseffen dat hackers geen helden zijn, net zo min als autodieven, pyromanen en inbrekers, maar wel veel meer schade veroorzaken."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.