Een Oostenrijkse systeembeheerder die een Tor-exitnode beheerde waarmee kinderporno werd verspreid is door een Oostenrijkse rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. Daarnaast zal William Weber waarschijnlijk 30.000 euro aan proceskosten moeten betalen.
Dat laat hij zelf in een reactie op het vonnis weten. Tor is een anonimiseringsnetwerk waarbij gebruikers via verschillende computers verbinding met het internet maken. De laatste computer waardoor het Tor-verkeer gaat voordat het de eindbestemming bereikt is de Tor-exitnode of exitrelay. De bestemming ziet daardoor als enige het IP-adres van de exitnode, ook al is dit niet degene die als eerste de website opvroeg. De politie deed eind 2012 een inval in de woning van Weber, waarbij 20 computers en 100 terabyte aan opslag in beslag werden genomen.
Weber liet destijds weten dat hij door de rechtszaak die zou volgen een juridische basis wilde leggen voor het draaien van Tor-exitnoded in Oostenrijk. Exitnodes zijn namelijk essentieel voor het functioneren van het Tor-netwerk. De Oostenrijkse systeembeheerder besloot echter niet tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan, waardoor die definitief is. Weber schrijft dat hij failliet is en daarnaast al geruime tijd belaagd wordt. "Ik wil er gewoon klaar mee zijn."
Volgens Moritz Bartl van Torservers.net wil de uitspraak niet zeggen dat het draaien van Tor-exitnodes in Oostenrijk nu automatisch illegaal is geworden. De zaak van Weber zou vanwege verschillende redenen verkeerd zijn gelopen. "We denken dat de uitspraak makkelijk kan worden aangevochten. Hoewel schokkend, moeten uitspraken van lagere gerechtshoven niet al te serieus worden genomen", aldus Bartl op de Tor-mailinglist. Hij roept andere beheerders van Tor-exitnodes op die in de problemen zijn gekomen om direct voor hulp aan te kloppen.
Hoewel Weber niet in beroep wil gaan zegt Bartl dat er nu een juridische expert in Oostenrijk wordt gezocht om te kijken welke mogelijkheden er nog zijn. Volgens één privacyadvocaat op de Tor-mailinglist geldt er in Oostenrijk een "providers privilege", waarbij providers niet aansprakelijk zijn voor het verkeer dat via hun diensten loopt, ongeacht of het om een gratis of betaalde dienst gaat. De privacyadvocaat stelt verder dat Oostenrijkse rechtbanken de nodige technische kennis missen, waardoor dit soort technische zaken vaker verkeerd uitpakken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.