In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.
Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.
Deze week de tip van Nienke Ryan
Versleutel je harde schijf
Maar weinig gebruikers zijn zich bewust van het nut en belang (en soms zelfs überhaupt de mogelijkheid) van het toepassen van deze vorm van encryptie.
Waarom zou je aan de full-disk encryption gaan? Om die vraag te beantwoorden is het van belang dat je jezelf goed beseft wat er allemaal aan gegevens op je harde schijf te vinden is. Om de open deur maar in te trappen: alle bestanden die je er zelf, bewust, op heb gezet. Spreadsheets, contracten, foto's. De data waar je van dag tot dag mee werkt. Maar als we een stap verder gaan blijkt er nog veel méér data aanwezig. Wat dacht je van de Exchange mail-cache?
En alle netwerklocaties die off-line beschikbaar zijn gemaakt? Nog een stap verder en het is bijvoorbeeld mogelijk om opgeslagen wachtwoorden uit VPN clients te extraheren. En dat alles valt in het niet tegenover de bestanden die een gebruiker allang heeft verwijderd, maar die nog steeds als niet-geschoonde bits uit te lezen zijn.
Door de volledige drive te versleutelen kan er niets meer worden uitgelezen zonder de juiste sleutel. Mocht je laptop gestolen worden dan is het een overzichtelijk incident, er is geen onzekerheid over de data op het systeem zelf. Voor alle zakelijke gebruikers is dat een must, maar voor systemen waar privacygevoelige gegevens staan zou het een vereiste moeten zijn. Het gaat namelijk regelmatig mis.
Maar consumenten die hun laptop voor serieuze zaken inzetten doen er ook verstandig aan dit op z'n minst te overwegen. Niemand zit erop te wachten dat zijn of haar hele hebben en houden opeens in handen van een onbekende is.
Hoe ga je te werk?
De echte IT'er zal halverwege de titel al onbewust aan TrueCrypt hebben gedacht, misschien wel de meest populaire software voor dit soort zaken. Met deze software is het o.a. mogelijk de volledige systeemschijf te encrypteren. De wizard geeft bij elke stap een uitgebreide uitleg en dwingt de gebruiker daarna een rescuedisk te maken én te testen. Daarna kan het echte encrypteren beginnen, iets dat op grotere schrijven een aantal uur kan kosten.
Vanaf Windows Vista biedt Microsoft haar eigen schijfencryptiesoftware met BitLocker. Veel systemen beschikken niet over de TPM (trusted platform module) die BitLocker standaard vereist. Een kleine aanpassing in de policy is echter voldoende om dit probleem te omzeilen. Voer "gpedit.msc" uit, navigeer naar Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > BitLocker Drive Encryption > Operating System Drives. Open de setting "Require additional athentication at startup". Door hier "Allow BitLocker without a compatible TPM" aan te vinken en de policy toe te passen is het mogelijk de BitLocker drive encryption wizard te doorlopen en de gehele schijf te encrypteren.
Natuurlijk zijn er gebruikers die dit graag toepassen omdat ze zich bewust zijn van alle gegevens die ze dagelijks met zich meedragen, maar er de kennis niet voor hebben. De zakelijke gebruikers kunnen het beste naar de IT helpdesk van hun bedrijf gaan. Consumenten kunnen bij de betere computerzaken terecht voor advies en hulp hiermee.
Geen heilige graal, wel een pilaar
Door een hele schijf te versleutelen vervalt een belangrijke aanvalsvector: het fysiek uit kunnen lezen van datadragers. Maar een laptop met versleutelde schijf is, eenmaal opgestart, net zo kwetsbaar voor Trojaanse paarden en andere malware als het volgende systeem. Full-disk encryptie is een belangrijk fundament voor een veilig systeem, maar moet aangevuld worden met andere zaken.
Full-disk encryptie heeft twee nadelen. Ten eerste kom je, als je het goed hebt gedaan, nooit meer bij je gegevens als je de sleutel kwijtraakt. Redelijk vanzelfsprekend, maar het kán problematisch zijn. Back-ups zijn hier het antwoord op. Niet alleen van je data, maar ook van je sleutels.
Het tweede nadeel is de impact die het on-the-fly ver- en ontsleutelen van data heeft op de systeemprestaties. Deze kunnen in sommige gevallen met wel 10% afnemen. Omdat de bottleneck van veel systemen bij de opslag I/O ligt kan het upgraden van een harde schijf naar een snelle SSD hier uitkomst bij bieden.
Nienke Ryan is managing director van beveiligingsleverancier SpicyLemon.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.