Vooraf: ik ben geen jurist, geen psycholoog en heb zoiets (gelukkig) nog nooit aan de hand gehad. Na wat dubben of ik wel moest reageren doe ik het toch, zeg maar als morele steun - en wie weet heb je wat aan mijn tips.
Ik ben het eens met MisterX. Ik denk niet dat de politie erop zit te wachten dat alle kennissen, vrienden, collega's en familie van de verdachte op het bureau komen vertellen dat ze onschuldig zijn.
Zodra je om de een of andere reden bij de politie in beeld komt, melden zij zich vanzelf bij jou. Ik raad je aan dan de volledige medewerking te geven. Ook zou ik nu niets aan mijn computer veranderen, zeker geen logs en/of internetgeschiedenis weggooien. Doe gewoon zo normaal mogelijk. Als je elke week een backup maakt, doe dat nu dan ook. Overschrijf echter geen oude backups, koop desnoods nieuwe media.
Als je veel contact met de verdachte hebt gehad, en willicht bestanden (maakt niet uit wat) hebt uitgewisseld, is het, denk ik, verstandig om je voor te bereiden op vragen van de politie, en te weten wat jouw rechten en plichten zijn. Bijv. door pagina's als
http://www.judex.nl/rechtsgebied/strafrecht/de-verdachte/artikelen/250/wanneer-ben-ik-een-verdachte_.htm te lezen en naar meer van dat spul te googlen.
Hou er rekening mee dat politieagenten ook mensen zijn (die wellicht kleine kinderen hebben) en misschien bevooroordeeld bij je aan komen kloppen. Blijf beleefd, maar je hoeft ook niet over je te laten lopen. Mochten agenten aangekondigd met je komen praten, zorg dan dat er iemand bij je thuis is die jij vertrouwt (ik ben geen jurist maar kan me voorstellen dat het verstandig is dat dit geen familie is, die mogen meen ik niet 100% als getuige optreden).
Ook kan het verstandig zijn dit voorval op school/werk (en evt. familie) te melden bij een vertrouwenspersoon. Mocht je plotseling als verdachte worden opgepakt, komt dat in elk geval niet als een volslagen verrassing en is er iemand die namens jou in een bredere kring kan vertellen wat er aan de hand is.
Sterkte!