De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft in een nieuw rapport uitgehaald naar de grootschalige surveillance op internet die overheden wereldwijd zonder toezicht en transparantie uitvoeren en waarbij ook private bedrijven worden gedwongen om mee te werken.
Door het gebrek aan transparantie en toezicht is het zeer lastig om schendingen van mensenrechten aan te pakken, of er zelfs bewust van te zijn dat dit soort praktijken plaatsvinden, ondanks het feit dat er een duidelijk internationaal raamwerk is dat overheden verplicht om het recht op privacy en andere gerelateerde mensenrechten te beschermen, aldus Navi Pillay.
Het onderzoeksteam van de VN-chef is meer dan een jaar bezig geweest om bestaande nationale en internationale wetgeving te onderzoeken, alsmede recente uitspraken van rechters en informatie van een groot aantal bronnen. Aan de hand van het onderzoek werd het rapport "The Right to Privacy in the Digital Age" opgesteld. Daarin wordt gewaarschuwd dat massasurveillance eerder een gevaarlijke gewoonte dan een uitzonderlijke maatregel aan het worden is.
"De technologische platformen waarvan het wereldwijde politieke, economische en sociale leven steeds meer afhankelijk is, zijn niet alleen kwetsbaar voor massasurveillance, ze faciliteren het mogelijk zelfs", aldus het rapport. Daarin wordt dan ook opgeroepen tot meer waakzaamheid en procedurele beschermingsmaatregelen tegen surveillanceprogramma's.
Het rapport laat verder weten dat surveillance van elektronische communicatie noodzakelijk voor legitieme opsporings- en inlichtingendoelen kan zijn, mits het zich aan de wet houdt, waaronder het internationale mensenrecht. "Het is echter aan overheden om te bewijzen dat de tussenkomst zowel noodzakelijk als proportioneel is ten opzichte van de risico's waarvoor het wordt ingezet."
Pillay merkt op dat de continue stroom van onthullingen laat zien hoe weinig het publiek over de precieze aard van surveillance weet en de omvang waarop mensenrechten worden geschonden. Het rapport geeft volgens de VN-chef niet alleen tekortkomingen in de wetgeving van landen aan, maar biedt ook oplossingen. "Als een directe maatregel moeten landen hun eigen nationale wetgeving, beleid en praktijken controleren om ervoor te zorgen dat ze zich aan de internationale mensenrechtenwetgeving houden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.